Blommor och ljus på platsen där en 21-åring knivmördades på Norra Parkhemsvägen i Tullinge efter ett trafikbråk. Foto: TT

Trafikbråk urartade – man åtalas för knivdråp

Uppdaterad
Publicerad

En 51-årig man åtalas nu för att i januari ha knivskurit en 21-årig man till döds i Tullinge. 51-åringen drog kniv när de båda männen bråkade om vem som hade företräde i en vägkorsning. Han hävdar att han agerade i självförsvar.

I dag lämnade åklagaren in stämningsansökan till Södertörns tingsrätt. 51-åringen åtalas för dråp, alternativt grov misshandel och vållande till annans död.

– Det är en tragisk händelse att de här två personerna träffades den aktuella dagen, säger kammaråklagare Thobias Vilhelmsson.

Trafikbråk slutade i knivdråp

Inget mordåtal

Han väcker inte mordåtal då mycket talar för att det var 51-åringen som först blev angripen.

– Den misstänkte har fått ett slag i inledningsskedet. Det har utlöst den här reaktionen. Det finns alltså vissa omständigheter som gör att jag menar att den här gärningen bör anses vara mindre grov.

Bråk om högerregeln

Händelsen inträffade eftermiddagen den 3 januari vid en korsning på Norra Parkhemsvägen i Tullinge. 51-åringen ska ha brutit mot högerregeln, sedan steg de båda männen ur sina bilar och började gräla. Det hela urartade i ett slagsmål där 21-åringen knivhöggs i bröstet. Han fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda. Flera personer bevittnade händelsen.

– När det gäller det faktiska händelseförloppet bedömer jag bevisningen som god. Det finns vittnen som har sett det på nära håll som inte har någon koppling till någon av parterna, säger Thobias Vilhelmsson.

51-åringen nekar till brott och menar att han agerade i självförsvar.

Kan lida av psykisk störning

Den åtalade har genomgått en så kallad liten sinnesundersökning. Läkaren bedömer enligt åklagaren att det inte kan uteslutas att mannen lider av en allvarlig psykisk störning. Innan huvudförhandlingarna startar ska 51-åringen därför genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Sedan tidigare är 51-åringen dömd för misshandel och grovt rattfylleri. I december 2007 ska han enligt Dagens Nyheter ha misshandlat en anställd på en återvinningscentral. Mannen uppgav att han hade känt sig kränkt av att ingen hade släppt in honom genom bommarna när han inte hade sitt passerkort med sig.

ABC har försökt nå 51-åringens advokat.

Den 2 mars inleds huvudförhandlingarna vid Södertörns tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trafikbråk slutade i knivdråp

Mer i ämnet