Trygghetskoordinator inför sommarens evenemang

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad tillsätter en trygghetskoordinator efter oroligheterna de senaste åren under sommarens evenemang. Målet är att öka tryggheten och hindra trakasserier och övergrepp.

Efter oroligheterna under sommarfestivalen We are Sthlm som ägde rum i Kungsträdgården förra sommaren tillsätter nu Stockholms stad en trygghetskoordinator. Samordnaren Leila Baksi ska ansvara specifikt för att arbeta mot sexuella ofredanden från och med månadsskiftet skriver Stockholms stad i ett pressmeddelande under onsdagen.

– Vi har ju tyvärr sett ett oacceptabelt beteende under flera år vid de arrangemang som anordnas för unga under sommaren. Det är vår skyldighet att upprätthålla trygghet. Jag kan inte garantera att vi klarar det till hundra procent, men jag ska göra allt som står i min makt. Redan inför förra årets festival skärpte vi säkerhetsarbetet, men det har uppenbarligen inte räckt till. Nu tar vi fram ytterligare åtgärder inför sommarens olika evenemang, säger Karin Wanngård, finansborgarråd (S) i en kommentar till pressmeddelandet.

Respekt och självrespekt

För att öka tryggheten genomförs nu en stor satsning för långsiktiga attitydförändringar genom projektet Respekt och självrespekt. Projektet påbörjades år 2013 och är verksam med ungdomars arbete mot sexuella kränkningar.

– Vi måste också arbeta långsiktigt, och det gör vi genom att skala upp projektet Respekt och självrespekt, som har varit framgångsrikt. Det genomför vi nu i hela staden, säger Karin Wanngård.

Sommaren 2016 i Kungsträdgården

För att hindra trakasserier och övergrepp och skapa mer trygghet inför sommarens evenemang i Kungsträdgården inför man kameraövervakning, entréer, mer belysning och mer personal på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.