Anders Tysk är generalsekreterare för Vikingarännet och var nöjd med årets upplaga. Foto: Privat

2000 startande i Vikingarännet

Uppdaterad
Publicerad

På söndagsmorgonen gick startskottet för årets upplaga av Vikingarännet med omkring 2000 deltagare. Förutsättningarna var goda och mungiporna pekade uppåt.

Dimman lättade, snön plogades bort från isen och så var Vikingarännet 2016 igång. Gott om skridskoåkare befann sig på isen efter två års uppehåll och hundratalet åskådare fanns på plats.

– Det känns jätteroligt att vi kan köra igen och det är idel glada människor på plats, säger Anders Tysk, generalsekreterare för Vikingarännet.

vikingarännet

300 Holländare på plats

Mellan 1500 och 2000 startande elitåkare och amatörer fanns på plats. Starten går från Sigtuna och målet lika så. Och först ut var tävlingsåkarna som körde 80 kilometer.

– Vi har cirka 300 Hollländare på plats och två av dem gick i mål efter bara två timmar, säger Anders.

Snön inget hinder

Under natten mot söndagen plogades isarna fria från snön som fallit och förutsättningarna såg enligt Anders väldigt fina ut vid start.

– Banan är fantastisk och med tio centimeter tjock is så har vi bra förutsättningar, men vi har såklart både hängslen och livrem på om något skulle hända. Vi har tre svävare på plats som kan rycka ut och räddningstjänsten finns här, säger han.

Sist i mål runt 17.00

Runt klockan 17 ikväll väntas Vikingarännet vara över för i år.

– Då går de sista trötta själarna i mål. Vi vill dock inte se det här som en tävling. Det är en manifestation för skridskosporten och hur fantastiskt det kan vara om man har den kunskap som krävs för att vara ute på isarna. Man ska aldrig bege sig ut ensam, säger Anders.

Vill fortsätta om det går

Förhoppningen nu är att tävlingen får fortsätta även kommande år.

–Vikingarännet är en liten organisation och det krävs full uppställning från kommunens sida och att de litar på oss. Men vi hoppas på att det blir av igen nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

vikingarännet

Mer i ämnet