Vid Vikingarännet 2004 mellan Uppsala och Stockholm varnades åkarna för svaga isar. Foto: TT

Brandförsvaret höjer beredskapen inför Vikingarännet

Publicerad

Räddningstjänsten sätter in extra personal i samband med Vikingarännet. – Vi kommer att bemanna upp med två team dykare så att vi ska kunna klara av flera händelser samtidigt, säger Kent Lundqvist, stabschef på Storstockholms räddningscentral.

Under fredagen beslutade Storstockholms brandförsvar om att sätta in extra dykpersonal under helgen, och höja beredskapsläget. Bland annat med tanlke på Vikingarännet, men också för den totala situationen på isarna.

– Den totala bedömningen vi gör är att läget på isarna i länet är så dålig att vi behöver sätta in extrapersonal. Vi kommer att ha beredskap för att kunna hantera två insatser med dykare samtidigt på separata ställen, säger Kent Lundqvist, stabschef för Storstockholms räddningscentral.

vikingarännet

LÄS MER: Sigtuna kommuns isvarning till åkarna

När det gäller brandmän med dykkompetens så servar Storstockholm både Stockholmsregionen och Uppsala län.

Trots att det förväntas tusentals åkare och publik till Sigtuna så kommer man inte att ha dykare på plats.

– Isläget i vårt område är så vanskligt så det är omöjligt att förutse var risken är som störst just nu. Vi kommer att utgå från Kungsholmens brandstation, som är dykarnas hemvist, Säger Kent Lundqvist.

Utryckningstiden till Sigtuna är relativt kort.

– Vi ska kunna vara på plats inom en halvtimme, säger Kent Lundqvist.

Publiken på land

Sigtuna har gått ut med en uppmaning om att publiken ska hålla sig på land. Ett ”charmant” tilltag, tycker Kent Lundqvist.

– Ju fler som belastar isen desto större risk för att något ska hända. Dessutom är det nog så att skridskoåkarna i allmänhet har mer erfarenhet, är bättre utrustade och har en större beredskap för en olycka än vad en åskådare har, så det är väl klokt att försöka hålla publiken på landbacken, säger Kent Lundqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

vikingarännet

Mer i ämnet