Startklart för Vikingarännet

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ett Vikingaränne i år. Den omkring 20 centimeter tjocka kärnisen kommer att hålla enligt arrangören

Vikingarännet kommer att gå av stapeln 14 februari som planerat. Det blir 80 km med start och målgång i Sigtuna.

– Vi har en kaka av kärnis på runt 20 centimeter och loppet kommer att gå på en rundbana mellan Erikssund och Roparudden, säger Anders Tysk, generalsekreterare för Vikingarännet.

vikingarännet

– Hur bedömmer ni att iskvaliten skall vara på söndag ?

– Som det ser ut nu kommer det att vara fuktigt eller till och med blött på isen och det är bra eftersom lite vatten på isen skyddar isen från solens strålar, Säger Anders Tysk.

– Hur skall ni göra för att garantera säkerheten för åkarna?

– Vi har fyrhjulinar som åker på isen och det är bevis nog för att isen är helt säker.

– Hur skall ni göra för att garantera säkerheten för åskådarna?

– Vi kan garantera säkerheten om man går på isen där vi har funktionärer, till exempel vid Sigtuna eller vid Kairobadet, säger Anders Tysk.

Vikingarännet hotades av nedläggning om det inte skulle bli något lopp i år. Nu hoppas arrangörerna på att det skall kunna bli uppemot 2000 deltagare.

– Det känns väldigt skönt att vi kan komma upp på banan igen och erbjuda världens längsta skridskolopp igen, säger Anders Tysk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

vikingarännet

Mer i ämnet