Foto: SVT

Åklagaren: Misstänks ha filmat hemlig bas

Uppdaterad
Publicerad

Personen som greps av militär personal i Bålsta är EU-medborgare utan direkt koppling till Sverige.

Personen misstänks ha fotat och filmat en hemlig miltäranläggning.

– Just nu håller vi på att utreda om den misstänkte faktiskt har fotat på platsen, säger åklagaren Magnus Berggren.

Personen greps under söndagen av militär personal i närheten av ett militärt skyddsobjekt.

Den misstänkte överlämnades till Uppsalapolisen, och under kvällen anhölls personen av jouråklagare misstänkt för brott mot skyddslagen.

Fängelse i straffskalan

– Det är en EU-medborgare utan särskild koppling till Sverige, och i straffskalan finns allt från böter till fängelse i upp till ett år, så därför anhöll vi personen för att reda ut om brott är begånget, säger åklagaren Magnus Berggren, och fortsätter.

– Vi försöker reda ut om mannen faktiskt har fotograferat eller filmat objektet, och därefter får vi se om det räcker med ett strafföreläggande, om det ska utredas vidare för att gå till åtal eller om det är så att personen ska släppas fri.

Aktiviteten har ökat

Enligt militärhistorikern Lars Gyllenhaal så har aktiviteten av utländska personer runt svenska försvarsanläggningar ökat igen efter att nästan ha upphört efter Sovjetunionens sönderfall.

Historiskt sett, enligt Lars Gyllenhaal, så har framför allt Sovjet använts sig av allierade länders medborgare för att dokumentera försvarsanläggningar och var nyckelpersoner inom svenska försvaret har haft sin hemvist.

”Smartare använda svensk”

– Det vore intressant att få veta om personen som har anhållits kommer från ett land med kopplingar till Ryssland. Det bästa är naturligtvis att inte använda en egen medborgare om man är ute för att dokumentera. Det smartaste vore naturligtvis att använda en svensk medborgare, säger Lars Gyllenhaal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.