Carin Götblad patrullerar själv i Gottsunda

Publicerad

Bygg relationer och få fler föräldrar att mobilisera sig. Det har varit regionpolischef Carin Götblads mantra dom senaste dagarna när hon själv begett sig ut till flera områden som drabbats av bilbränder i Uppsala.

De senaste dagarna har Uppsalapolisen högste chef, regionpolischef Carin Götblad, själv patrullerat i flera områden som den senaste tiden drabbats av bränder. Bland annat i Gottsunda och Stenhagen. Tanken är att hon själv ska få en bättre bild av hur lokalboende reagerar efter de bilbränder som återigen blossat upp, bland annat i Gottsunda och Valsätra.

– Alla kommer inte springande till oss men då kommer vi till dem. Även de ungdomar som inte är så jättevänligt inställda till oss kommer fram. För mig är det jätteviktigt att prata med de människor som bor i de här områdena och höra vad de tycker, säger Carin Götblad.

Oroliga

Och reaktionerna har varit många.

– Jag har träffat föräldrar som inte vågar släppa ut sina barn och många äldre som är oroliga. Men jag känner att det finns ett enormt stort stöd för polisens arbete i de här områdena, säger hon.

Framförallt har fokus legat på att involvera fler föräldrar och försöka få fler att ge sig ut på nätterna och sprida lugn.

– Det här är ju inga nya problem, tyvärr. Jag har ju varit polischef i nästan 30 år och det har ju alltid funnits liknande problem. Det handlar om unga människor som gör så här, ofta i nedre tonåren och då har mitt fokus varit att försöka prata med så många föräldrar jag kan om att de bör mobilisera sig och visa sig ute. Det är det som hjälper långsiktigt.

Alltid kritik

Tidigare i veckan gick en polis själv ut och dömde ut polisens insatser kring bränderna. Han menade att polisen varit för passiv.

– Vi får alltid kritik oavsett hur vi gör. Och jag delar inte den bilden att vi varit passiva. Det är en fin balansgång mellan att hårda nypor och mjuka tag. Men vi analyserar alltid våra insatser och ser vad vi kan göra bättre. Och jag lyssnar alltid på min personal kring hur de känner när vi haft sådana här insatser.

Se hela intervjun i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.