Edvin överlevde tack vare Akademiska

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare har barn som föds extremt tidigt fått olika vård beroende på var de bor i landet. Men nu har man tagit fram nya riktlinjer med förhoppning om att vården ska bli mer likvärdig.

Edvin är en till synes helt vanlig tvååring. Men han är för tidigt född, redan i vecka 23. Familjen Våhlin från Stockholm var gravida med tvillingar när vattnet gick redan i vecka 21. Då upptäckte de att Uppsala län räddar barn som föds i vecka 22 och framåt, medan Stockholm bara gör det i enskilda fall. Då valde de att skriva sig i Uppsala.

– Vår dotter Astrid kom ut först. Hon rusades iväg av personalen direkt och ett dygn senare kom Edvin. Det var hjärtskärande att se dem, hur små de var, säger Linnéa Våhlin.

Kamp för överlevnad

Den närmsta tiden på Akademiska sjukhuset kom att handla om att överleva. Minut för minut.

– Det var en kamp, framförallt för vår dotter. Men efter elva dagar orkade hon inte längre, säger Linnéa Våhlin.

Men Edvin klarade sig och är i dag drygt 2 år gammal.

– För oss som vårdtagare känns det konstigt att det är så olika förutsättningar beroende på var i landet man bor. Visst kan det finnas regionala skillnader men inte att flera hundra procent fler för tidigt födda barn överlever i Uppsala, säger Robert Våhlin.

Fler ska få samma chans

Men nu är en förändring på gång. Nyligen togs beslut om nya riktlinjer inom svensk sjukvård. Riktlinjer som följer den vård som tidigare bara getts vid just Akademiska sjukhuset och i Umeå.

– Det är ett viktigt beslut. Vi är nog många som tycker att det är självklart att vi ska ha liknande vård i hela landet, säger Erik Normann, verksamhetschef för neonatalvården vid Akademiska sjukhuset.

Förhoppningen är nu att fler får den chans till liv som Edvin fått.

– Enligt läkarna så kommer han inte att kunna bestiga Mount Everest eller springa ett marathon. Men han kommer att vara med på gymnastiken och leka kull med andra barn som är i samma ålder, säger Robert Våhlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.