Polis erbjöds ”happy ending” under spaning

Uppdaterad
Publicerad

Under våren uppdagades en omfattande kopplerihärva i Uppsala. Polisen använde sig av en ovanlig spaningsmetod för att belägga att salongerna erbjöd sexuella tjänster.

– Vi gick in och tog en massage och sedan såg vi vad som hände, säger Urban Olsson, gruppchef för områdespolisen i Uppsala.

Härvan kunde nystas upp efter att Uppsalapolisen under våren 2015 fått flera detaljerade tips om att två massagesalonger i Uppsala erbjöd kunder sexuella tjänster. Men för att ha möjlighet att belägga att salongerna faktiskt sålde sex använde sig polisen av en något ovanlig spaningsmetod.

– Vi gjorde först en enklare spaningsinsats kan man säga, vi skickade in en anställd från min grupp som testade att ta en massage på en av salongerna och han blev erbjuden sexuella tjänster. Då tyckte vi att vi hade grund för att skriva en anmälan om misstänkt koppleri, säger Urban Olsson, gruppchef för områdespolisen i Uppsala.

KOPPLERIHÄRVA I UPPSALA

Efter ett kort uppehåll över sommaren återupptog polisen spaningsarbetet mot salongerna under hösten 2015.

– Under hösten började vi spana mot salongerna igen. Spaningen bestod främst i bevisprovokation i form av provköp, att vi gick in och tog en massage och sedan såg vad som hände.

Fler provköp

Totalt gjorde Uppslapolisen tolv provköp på de två massagesalongerna. Vid elva av de tolv provköpen blev polismännen erbjudna sexuella handlingar i form av så kallade happy endings, antingen via tecken eller som en direkt fråga till polismännen.

– Man gick in civilt och tog en oljemassage, det var de som var mest aktuella för att bli erbjuden en sexuell tjänst. För en oljemassage får man oftast klä av sig till kalsonger eller ha ännu mindre kläder på sig. Vid elva av tolv provköp blev polismannen erbjuden en sexuell tjänst. Det här erbjudandet kunde komma på lite olika sätt, antingen muntligt eller via tecken. Självklart nekade vi till det och sen avslutades massagen och man klädde på sig och gick därifrån.

Polismännen blev erbjudna sexuella handlingar via gester eller som direkta frågor. Foto: SVT Grafik

Blev erbjuden happy ending

Urban Olsson var en av de polismän som gjorde provköp, och när han blev masserad gjorde kvinnan som utförde massagen tecken för att erbjuda sexuella handlingar vid tre tillfällen.

– Det blir en lite speciell situation att ligga där naken eller i kalsonger och bli erbjuden en sexuell tjänst. Vid ett tillfälle under massagen hade kvinnan som gav mig massagen rört sig mer och mer mot skrevet i sin massage. När jag tittar på henne gör hon ett tecken till mig som inte kan missförstås i sammanhanget. Jag skakade på huvudet men hon upprepar rörelsen två gånger till, då skakar jag på huvudet igen.

När Urban Olsson nekar till den sexuella handlingen säger kvinnan som utför massagen något till salongens ägarinna som befinner sig i båset bredvid, innan hon fortsätter massagen.

– Hon fortsatte massagen och då var det en märkbar skillnad i engagemanget i massagen kan jag tycka, då körde hon som bara igenom tiden.

En kvinna döms

Spaningsarbetet mynnade under sommaren 2016 ut i att ägaren till massagesalongerna, en kvinna i 40-årsåldern, dömdes till ett år och sex månaders fängelse för koppleri. Domen har överklagats till hovrätten av både åklagare och av kvinnan själv. Hovrätten väntas ta ställning i målet under början av nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

KOPPLERIHÄRVA I UPPSALA

Mer i ämnet