Kvinna dömd till fängelse för koppleri

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinna som åtalades, i Uppsala, för att ha tillhandahållit 2.400 sexuella tjänster mot betalning, dömdes under fredagen för koppleri till ett år och sex månaders fängelse.

Det var i början av året som polisen sprängde en stor prostitutionshärva i Uppsala efter flera razzior. Två kvinnor åtalades för grovt koppleri respektive medhjälp till grovt koppleri.

Under längre tid

Enligt åtalet ska kvinnorna ha tillhandahållit sexuella tjänster till kunder under över ett års tid. I två olika salonger.

KOPPLERIHÄRVA I UPPSALA

I april i år inleddes huvudförhandlingen mot de båda kvinnorna och i dag meddelade Uppsala tingsrätt sin dom och den huvudmisstänka kvinnan döms för koppleri till ett år och sex månader fängelse. Dessutom ska hon betala 90.000 kronor i böter.

Ena kvinnan friades

Den kvinna som misstänktes för medhjälp friades i rätten.

I domen går det att läsa att tingsrätten gör bedömningen att kvinnan gjort sig skyldig till ”hänsynslöst utnyttjande av annan”, i och med att verksamheten varit så pass omfattande. Sammanlagt rör det sig om tillhandahållande av över 2.400 sexuella tjänster.

Under rättegången har flertalet anställda till kvinnan vittnat om att handlingarna var subventionerade och efterfrågade av den nu dömda kvinnan, som också var ägare till salongerna. Om sexuella tjänster utfördes under en massage, antecknades detta som ”avdrag” – vilket enligt domen innebar att utförarna fick pengar direkt i handen för utfört jobb.

300-500 kronor

Enligt domen kan så mycket som sex till trettiofem sexuella tjänster ha utförts per anställd och vecka. Tjänsterna kostade mellan 300-500 kronor, beroende på vad som utfördes.

Enligt domen fanns också ett speciellt kösystem för de de kunder som köpte de sexuella tjänsterna. I tidigare förhör har också målsägare berättat att de tjänade 3.600 kronor i månaden för ordinarie utfört arbete. Inkomst med hjälp av de sexuella tjänsterna kunde uppstiga till 10.000-20.000 kronor.

Poserade som kunder

För att avslöja härvan har bland annat ett tiotal poliser själva besökt massagesalongerna och poserat som kunder, för att ta reda på om de skulle erbjudas sexuella tjänster. Spaningsarbetet pågick under en längre tid, där civilpoliser under utredningens skede samlade in bevis i bland annat soptunnor utan för salongerna.

Domen kan komma att överklagas till hovrätt senast den 27 juni 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

KOPPLERIHÄRVA I UPPSALA

Mer i ämnet