Kopplerihärvan: Nästan alla överklagar

Uppdaterad
Publicerad

Åklagarna, målsägarna och den dömda kvinnan. Nästan alla parter i målet om den stora kopplerihärvan har nu överklagat tingsrättens dom.

Domen föll i början av juni. Ägaren till de två massagesalongerna i Uppsala – en kvinna i 45-årsåldern – dömdes då för koppleri till ett och ett halvt års fängelse.

Två män dömdes också till dryga böter efter att ha tagits på bar gärning av polisen. Den ene dömdes för köp av sexuell tjänst, och den andra för försök till köp av sexuell tjänst. En kvinna i 20-årsåldern åtalades för medhjälp till grovt koppleri, men friades av tingsrätten.

KOPPLERIHÄRVA I UPPSALA

Överklagar

Nu har de flesta parter i målet överklagat tingsrättens dom.

Åklagarna Tomas Eriksson och Theo Rydén har överklagat domen för ägarinnan till salongerna, och yrkar på att hon ska dömas för grovt koppleri istället för koppleri av normalgraden. Åklagarna vill också att kvinnan ska dömas  till åtminstone fem års fängelse. Åklagarna motiverar bland annat sitt yrkande med att åtminstone 1000 sexuella tjänster sålts med hjälp av åtminstone fem kvinnor, och att en sådan verksamhet borde betraktas som omfattande. Dessutom vill åklagarna att företaget ska dömas till en bot på en miljon kronor, något tingsrätten sa nej till.

Ägarinnan vill frias

Men ägarinnan överklagar också, och menar att hon borde frias. Bland annat anser hon att målsägarnas vittnesmål inte är trovärdiga, och att hon inte alls uppsåtligen främjat försäljning av sexuella tjänster.

Den friande domen mot den påstådda platschefen i 20-årsåldern har också överklagats av åklagarna. De anser att kvinnan i 20-årsåldern agerat som en platschef och därför ska dömas för medhjälp till grovt koppleri. Bland annat argumenterar åklagarna för att kvinnan haft en fast inkomst, och att utredningen visat att kvinnan haft en särställning vid åtminstone en av salongerna.

Polisen stormade in

Den man i 45-årsåldern som dömdes till försök till köp av sexuell tjänst har också överklagat. Han menar att tingsrätten dömd honom trots att bevisningen som åklagaren la fram under huvudförhandlingen talade emot att han skulle vara skyldig. Mannen menar att han bokat en massage framförallt för sina ryggproblem och att han inte alls var på väg att köpa sex när polisen stormade in massagesalongen.

De fem kvinnor som utfört de sexuella tjänsterna och som varit målsägare i fallet har överklagat den del av domen som gäller skadestånd. De kräver att hovrätten ändrar tingsrättens beslut om att inte ge dem något skadestånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

KOPPLERIHÄRVA I UPPSALA

Mer i ämnet