Fågelinfluensa upptäckt i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Det första fallet av fågelinfluensa H5N8 har upptäckts i Uppsala län. Sjukdomen hittades på den pilgrimsfalk som höll till runt om Uppsala domkyrka.

Pilgrimsfalken hittades död nedanför Domkyrkan i slutet av mars. Analyser genomförda vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) visade att falken hade den sjukdomsframkallande typen av sjukdomen.

– Det har pågått ett utbrott av fågelinfluensa sedan november. Analysen är en del av vår övervakning för att hitta vilda fågelarter som bär på viruset, säger Karl Ståhl, biträdande statsepizootolog vid SVA.

H5N1

Pilgrimsfalken bar på viruset H5N8, som inte är samma sorts virus som H5N1, som fick kraftig spridning i Europa, för drygt 11 år sedan.

– Den virustyp som pilgrimsfalken bar på har aldrig hittats på människor. Enligt Folkhälsomyndigheten är risken att smittas försumbar för människor i Sverige.

Viruset H5N8 kan dock döda tamfåglar som höns, ankor och kalkon, som smittats av det.

– Det här är en påminnelse om att viruset fortfarande cirkulerar i vilda fåglar. Därför ska man vara försiktig med sina tama fåglar och se till så att de inte kommer i kontakt med vilda fåglar, säger Karl Ståhl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.