Utredningen om sexuella ofredanden i Uppsalaområdet växer. Just nu handlägger polisen totalt åtta ärenden. Foto: SVT/Montage

Fallet växer – totalt åtta anmälningar

Publicerad

Åtta ofredanden – flera av dem sexuella. Tack vare att så många anmält den misstänkte mannen ökar chanserna att han blir dömd, enligt polisen. Och polisen beskriver utredningsläget som gott.

För två veckor sedan grep polisen en man misstänkt för tre fall av sexuella ofredanden i Röboområdet i Uppsala. Mannen greps men släpptes efter förhör i polishuset, och kort därefter larmades polis på nytt till en badplats där mannen ofredat ytterligare en kvinna. Återigen släpptes mannen, denna gång efter förhör på plats.

Sedan SVT Nyheter Uppsala berättade om fallen förra veckan har polisen nu fått in ytterligare anmälningar om ofredanden.

Flera ofredanden vid badplatser

– Ja, jag tror att det totalt är åtta stycken ärenden just nu, säger Stefan Hamnstedt vid Uppsalapolisen.

LÄS MER: Forskare: Därför släpps mannen

Förhör har hållits

Förra veckan hade polisen hoppats kunna hålla nya förhör med mannen, men ännu har inga ytterligare förhör hållits. Polisen beskriver dock utredningsläget som gott.

– Ja, chanserna att få den här personen lagförd är goda. Har man flera personer som oberoende av varandra anmäler samma typ av beteende från en gärningsman så ökar chanserna för att han kan dömas.

– Men det innebär bara att man blir lagförd, och inte nödvändigtvis att det här beteendet upphör, lägger Hamnstedt till.

LÄS MER: Hon ofredades i Röbospåret

Uppmaningen: Anmäl till oss

Stefan Hamnstedt uppmanar nu andra att anmäla om de råkat ut för ofredanden eller sexuella ofredanden av samme man.

– Blir man drabbad är det bästa att försöka dra sig undan och kalla på polis. Även om man aldrig vet hur den här mannen agerar i framtiden, så har ingen råkat ut för något där de skadats fysiskt i de ärenden vi har just nu, säger Hamnstedt.

LÄS MER: Polisen bekräftar – samme man tros ligga bakom ofredanden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flera ofredanden vid badplatser

Mer i ämnet