Fler än någonsin anmäler sexdiskriminering

Publicerad

2015 anmäldes flest fall i Diskrimineringsombudsmannens historia i Sverige.

En dyster trend som också syns i Uppsala län. 

Förra året anmälde tre personer att de blivit diskriminerade på grund av sexuell läggning i länet.

2015 nästan fördubblades antalet anmälningar till DO om diskriminering på grund av sexuell läggning mot föregående år.

I riket anmäldes 77 fall 2015.

Tre fall i länet

I Uppsala län har inget fall anmälts sedan 2010. Under 2015 inkom tre anmälningar. Två personer från Uppsala och en person från Enköping har anmält att de har diskriminerats på grund av sexuell läggning.

Magnus Kolsjö, vice ordförande för RFSL (Riksförbundet för sexuellt likaberättigande) ser dock inte helt negativt på det ökade antalet anmälningar.

– Nej, det skulle kunna vara ett gott tecken. Jag tror inte att det handlar om att antalet fall ökar. Jag tror snarare att det handlar om en medvetenhet om det här problemet, och att folk vågar anmäla i större utsträckning än tidigare.

Stort mörkertal

Även om antalet anmälningar var det största någonsin i DO:s historia 2015, så tror Magnus Kolsjö att de relativt sett få anmälningarna inte representerar hela bilden.

– Vi vet att det förekommer i mycket större utsträckning än vad folk är medvetna om. Sannolikt finns det ett mycket stort mörkertal när det handlar om diskriminering på grund av sexuell läggning.

”Ställs utanför arbets- och bostadsmarknaden”

En uppfattning som får stöd av professor Mats Hammarstedt på Linnéuniversitetet i Växjö.

– Forskning har belagt att det finns diskriminering mot HBTQ-personer både på bostadsmarknaden och på arbetsmarknaden, säger Mats Hammarstedt till nyhetsbyrån Siren, och fortsätter:

– Det finns värderingar som stänger ute icke-heterosexuella från bland annat jobb och bostäder i viss utsträckning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.