Branden var helt släckt vid 9-tiden under fredagsmorgonen. Foto: Håkan Wikström/SVT

Fullt utvecklad brand i industrilokal

Uppdaterad
Publicerad

En fullt utvecklad brand härjade under morgonen i en industrilokal i Harbo, norr om Uppsala. Enligt ett vittne som SVT Nyheter Uppsala pratade med var rökutvecklingen extrem.

Larmet om branden vid Forsbovägen i Harbo inkom klockan 07.36 på fredagsmorgonen. Enligt Storstockholms räddningscentral var branden fullt utvecklad och en person blev omhändertagen av sjukvården. Det är fortfarande oklart hur pass skadad personen är.

– Vid 08.37 fick jag den senaste lägesrapporten, branden var då i princip släckt och det är lugnt på platsen. Vi har bara en station kvar nu, säger Tove Isander, ledningsoperatör på Storstockholms räddningscentral.

Räddningstjänsten arbetade med inbrytning och yttre släckning under morgonen och det var fem stationer inkopplade. Byggnaden är en gammal industrilokal på flera hundra kvadratmeter.

Här utspelade sig branddramat. Foto: SVT

”Vällde ut giftig rök”

Enligt ögonvittnet Karl-Arne Larsson som befann sig på platsen under morgonen ska inga större lågor slagit ut ur lokalen, men däremot en hel del rök.

– Det fullkomligt vällde ut svart, giftig rök och rökdykare gav sig in i lokalerna, säger han till SVT Nyheter Uppsala.

Han berättar att byggnaden är en före detta verkstadslokal, som inte brukas, men som har en övernattningsdel. Först befarade man att ägaren fanns i den bostaden, men ägaren ska ha vaknat av branden och själv lyckats ta sig ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.