Tänk på att byta ut de redskap som du använt till det råa köttet för att undvika bakterier. Foto: Scanpix

Hemgrillad mat kan orsaka matförgiftning

Uppdaterad
Publicerad

Många väljer att grilla under midsommarhelgen, men det finns en del att tänka på för att hålla maten fräsch och för att inte riskera att midsommarafton slutar på akuten.

Livsmedelsverket presenterar en rad rekommendationer då grillsäsongen nu är i gång på allvar i Sverige. Och råden gäller från steg ett, då du inhandlar det som ska grillas, till slutförvaring då måltiden är avslutad.

Kyl ner köttet på vägen hem

När du handlar ska du se till att köttet, kycklingen eller fisken kommer hem till kylskåpet så snart det bara går. Ska du inte hem direkt rekommenderas man ta med en kylbag för att förvara råvarorna i.

MIDSOMMAR UPPSALA 2016

I det fall du ska tina upp köttet så är det viktigt att det görs ordentligt. En dåligt tinad kyckling kan till exempel sluta halvrå inuti och då finns det risk för att bakterier överlever och vi blir sjuka.

Livsmedelsverket rekommenderar att man tinar sitt kött ett dygn innan i kylskåpet. Måste man paniktina i micron så bör köttet grillas med detsamma därefter.

Använd inte marinad i sås

Väljer man att marinera det som ska grillas ska man vara försiktig med att använda den överblivna marianden efteråt, då bakterier från köttet stannar kvar. Pensla inte det färdiggrillade köttet med marinaden. Och ska du göra sås – ta undan lite marinad innan du marinerar köttet i den.

Elda inte sönder maten

Viktigt när du grillar är också att lågorna försvunnit och kolen blir grå innan du lägger på köttet. Det finns skadliga ämnen i lågorna. Maten ska enligt rekommendationerna grillas gyllenbrun hellre än mörkbrun.

Livsmedelsverket rekommenderar också att man använder olika verktyg för det råa och det färdiga köttet.

Och sist men inte minst. Rester ska in i kylen så snart det bara går. De som stått ute i rumstemperatur i mer en två timmar måste slängas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MIDSOMMAR UPPSALA 2016

Mer i ämnet