Det går utmärkt att ha ätbara inslag i midsommarkransen. Foto: SVT

Så binder du midsommarkransen

Uppdaterad
Publicerad

Vad vore väl midsommar utan blomsterkransar?

Vi har tagit hjälp av en expert för att gå till botten med hur en riktigt bra krans byggs.

– Jag har bundit kransar i 45 år, jag började jobba i blomsteraffär när jag var 16 år, förklarar floristen Monika Ågren.

Det råder alltså inga tvivel, Monika vet vad hon snackar om när det kommer till midsommarkransar.

MIDSOMMAR UPPSALA 2016

– Det första man ska göra är plocka blommorna och låta dem stå i vatten i några timmar.

Vilka blommor passar?

– Det beror på vad man själv gillar, men rödklöver, blåklint, prästkrage, timotej och nyponrosor funkar fint.

Kan man göra kransen dagen innan den ska användas?

– Absolut, då kan du lägga den i en skål med vatten över natten på ett svalt ställe, inte i solen. Eller duscha den med vatten och lägga i en plastpåse i kylskåpet.

Hur du gör stommen, hur du bäst binder blommorna och hur du får kransen att hålla ordenligt ser du i videoklippet.

Bonus: Så kan du återanvända kransen efter dansen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MIDSOMMAR UPPSALA 2016

Mer i ämnet