Hyrfirman som läkaren hör till har informerats om misstagen. (arkivbild) Foto: TT

Hyrläkaren jobbade endast i en vecka – begick flera misstag

Uppdaterad
Publicerad

Det var i mitten av juni som en hyrläkare under en veckas tid anlitades av Tierps vårdcentral. Längre än så blev det inte, eftersom läkaren begick flera misstag.

Det var i mitten på juni som Tierps vårdcentral anlitade en hyrläkare. Men läkaren, som är i 50-årsåldern, blev inte långvarig.

”Redan efter ett par dagar uppstod stora frågetecken kring avsaknad av diktat gällande både joumalföring, remisser, beställning av prover, recept och sjukskrivningar” står det att läsa i en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Fick ökat stöd – hjälpte inte

För att komma till rätta med bristerna fick läkaren ökat stöd från övrig personal. Men det visade sig inte hjälpa. Enligt vårdcentralen medförde läkarens beteende risk för vårdskada.

Och problemen har fortsatt även efter att läkaren slutade på vårdcentralen. Enligt anmälan ska flera patienter ha hört av sig för att efterlysa sjukintyg, utlovade remisser och recept.

Hyrfirman har informerats

Eva-Lena Sjöö är chefsläkare inom primärvården och hon skriver i anmälan att de missade eller bristfälliga medicinska åtgärder som upptäckts har korrigerats.

Hon konstaterar även att läkaren inte kommer att hyras in på nytt och att den aktuella hyrfirman har informerats om händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.