Uppsala Katthem har plats för 60 katter. Foto: Arkivbild

Katthemskatter får nytt hem

Uppdaterad
Publicerad

På söndag invigs nya lokaler för Uppsala Katthem. Det nya hemmet på 360 kvadratmeter har plats för 60 katter.

Nästan 40 katter har sedan december 2015 bott i nya lokaler på plats vid Jällaområdet. Men inte förrän nu inviger man lokalerna som är nästan dubbelt så stora som tidigare katthem.

– Vi har öppet hus för allmänheten med ansiktsmålning och lotterier. Polisen Yvonne Boivie kommer också och pratar om sitt arbete med övergivna djur inom polisen, säger Emma Eriksson, vice ordförande för Uppsala Katthem.

Lokalerna är Jällaskolans gamla grisstallar som har byggts om.

Andra flytten

Föreningen Samvetet, som driver Uppsala Katthem, bildades 2004 och 2007 flyttade de in i lokaler på Genetikvägen i Uppsala. Och nu har de alltså flyttat igen.

– De gamla lokalerna fick vi lämna för att ge plats för bostäder. Och nu har vi byggt upp ett helt nytt katthem med hjälp av nästan bara ideella krafter, vi är jättenöjda, säger Emma.

Dubbel storlek

Det nya katthemmet är 360 kvadratmeter stort och möjliggör ett mottagande av 60 katter. I nuläget fattas dock volontärer för att ta hand om så många hemlösa missar.

– Vi behöver bli fler så att vi kan ta hand om fler katter.

Sedan inflytten i december har det bott mellan 30 och 35 katter i lokalerna.

– Vi upplever att behövet av ett katthem är väldigt stort i Uppsala. Och som det ser ut i nuläget så har vi ingen möjlighet att ta hand om alla. Vi prioritetar utekatter men hjälper också till med en del omplaceringar om vi kan, säger Emma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.