Den video som Björn-Owe Björk (KD) publicerade den 23 mars. Foto: Privat

Knivstapolitiker förutspådde attacken

Uppdaterad
Publicerad

Björn-Owe Björk (KD), kommunalråd i Knivsta filmade sig själv på Drottninggatan, två veckor före terrorattacken. I videon uppmanar han Stockholm stad att säkra området mot eventuell terrorism.

– Det känns väldigt olustigt nu, säger han.

Björn-Owe Björk är kommunalråd på deltid i Knivsta för Kristdemokraterna. Resten av sin tid spenderar han i Stockholm på regeringskansliet där han arbetar som tjänsteman.

– Det var dagen efter attentatet i London och jag gick på Drottninggatan där jag går i princip dagligen annars. Det slog mig då att det är en väldigt oskyddad plats. Då spelade jag in mig själv med en uppmaning till Stockholmspolitikerna att säkra gatan bättre, säger Björn-Owe Björk.

Terrordådet i Stockholm

”Naturlig ställe för attacker”

Hur tänker du kring att det faktiskt sker ett attentat på samma plats bara två veckor senare?

– Väldigt olustigt och obehagligt att det sker. Det är fruktansvärt. Men vi har ju en situation där vi har många IS-krigare, eller vad man nu väljer att kalla dem, som återvänder och det har skett flera attentat runt om i Europa, så det är ju inte särskilt förvånande. Och vi hade ju ett attentat 2010 på samma plats. Det är ett naturligt ställe för attacker med tanke på hur många som rör sig där.

Inga reaktioner

Några reaktioner från Stockholms politiker har han inte fått efter videon som först postades på hans facebooksida den 23 mars.

– Nej jag har inte fått några reaktioner. Det är fruktansvärt det som nu skett. Min förhoppning var att lyfta frågan och att ansvariga skulle göra den analysen som man är skyldig att göra som kommun, säger Björn-Owe Björk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet