Körde människor för kommunen – utan körkort

Publicerad

En personlig assistent har fått sluta på Håbo kommun efter att hon påkommits med att köra utan körkort.

Körkortsmissen uppdagades redan i maj förra året.

Då berättade en personlig assistent inom Håbo kommun glatt för sin chef att hon precis tagit körkort. Men en kollega kunde bestämt minnas att kvinnan kört en brukare redan innan hon fått körkortet, och anmälde det hela till en chef.

”Enligt brukarens syster har arbetstagaren kommit själv i bil och hämtat brukaren den 15 maj” skriver kommunen i en avvikelserapport från sommaren 2015. Man konstaterar också att ”brukaren har blivit utsatt för stor risk i och med att arbetstagare kört olovligt med brukare i bilen.”

Den personliga assistenten som var timanställd fick sluta efter det inträffade. Men trots att Håbo kommun såg allvarligt på händelsen anmälde man den inte enligt lex Sarah. Inte förrän nio månader senare.

I en förklaring till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, skriver kommunen att man känner till reglerna om att Lex Sarahanmälningar ska göras skyndsamt. Skälet till fördröjningen, skriver man, är istället att man haft mycket att göra.

”Ansvarig för utredningen på förvaltningen har prioriterat andra arbetsuppgifter som också varit av akut art. Bland annat handlar det om det stora trycket på kommunen vad gäller ensamkommande barn.” skriver kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.