Arbetsförmedlingen har stoppat alla kursstarter på Mirois kritiserade undersköterskeutbildning. I dag träffas parterna för att försöka lösa problemen. Foto: Minna Korsgren

Utbildningen fortsatt pausad trots krismöte

Uppdaterad
Publicerad

För en vecka sedan fattades hälften av de utlovade lärarna på utbildningen. Idag hölls ett krismöte mellan Arbetsförmedlingen och Miroi där man beslutade att rekryteringen av lärare måste avslutas innan de nya kurserna kan starta.

Under ett nästan två timmar långt möte träffades i dag Arbetsförmedlingen och utbildningsföretaget Miroi. Anledningen? Att få igång den utbildning av undersköterskor som arbetsförmedlingen upphandlat av Miroi, men som man pausat efter massiv kritik.

SVT Nyheter Uppsala fick en snabb kommentar med rektor Christer Allestad direkt efter mötet.

Kritiserad vårdutbildning i Uppsala

– Vi har beslutat att rekryteringen av behöriga lärare måste fortsätta innan några nya kurser kan återupptas. Vi kan tyvärr inte säga något datum när det kan ske. Det är bara att beklaga de elever som drabbas.

Dagens möte är ingen engångsföreteelse. Arbetsförmedlingen och Miroi kommer att fortsätta att träffas varje fredag tills problemen är lösta.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter fanns det också ett starkt krav från Arbetsförmedlingens sida att certifiera utbildningen. Något som Akademiska sjukhuset kräver för att ta emot praktikanter från utbildningen.

I upphandlingskontraktet står det tydligt att Miroi förbinder sig att ha en lärartäthet på minst en lärare per tolv elever och att all utbildning ska vara lärarledd. Så sent som i fredags saknades hälften av de totalt sex lärare som krävs för de nuvarande 75 eleverna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserad vårdutbildning i Uppsala

Mer i ämnet