Ytterligare kritik mot vårdutbildare

Uppdaterad
Publicerad

Elever som inte kunde svenska fick ingen hjälp när de pluggade på kurser som anordnades av företaget Miroi.

Det berättar nu andra elever efter SVT:s rapportering om den kritiserade undersköterskeutbildningen.

Efter SVT Nyheters rapportering om Mirois undersköterskeutbildning, är det svidande kritik som framförts av er tittare och läsare.

– Undermålig, väldigt oorganiserad, lärarlösa föreläsningar, föreläsningar som uteblivit. Det har varit ganska kasst, säger en av de som gått utbildningen till SVT Nyheter Uppsala.

Kritiserad vårdutbildning i Uppsala

Lämnades i sticket

SVT har i en rad inslag granskat den arbetsmarknadsutbildning för undersköterskor i Uppsala som arbetsförmedlingen upphandlat för miljoner. Och nu berättar två tittare som gått utbildningen att eleverna som inte kunde svenska – faktiskt lämnades i sticket.

– I början fick ju jag sitta och lära andra istället för att jag kunde lära mig själv, säger en eleverna vi pratat med.

– Då fick vi sitta och berätta för var och en vad vi skulle göra och att då sitta och knappt veta vad öra, näsa, mun heter på svenska och sen sitta och läsa om dna och celldelning, det säger sig självt att de inte hade det lätt. Och de droppade ju av sen en efter en, säger en annan.

Rektorn svarar

Såhär svarar den nytillträdde rektorn på kritken.

– Jag hörde också talas om detta och det är något som skett bakom min tid här men vi måste undersöka det och se vad som hänt egentligen, säger Christer Allestad, rektor på Miroi i Uppsala.

Men så kan det ha varit?

– Ja tyvärr. Och det är inte bra.

Klagade redan 2013

Arbetsförmedlingens första inkomna klagomål om brist på svenskstöd i undervisningen kom in redan i september 2013. Då ska extra språkstöd ha satts in säger arbetsförmedlingen. men där står ord mot ord.

Tog inte lärarna och miroi tag i situationen?

Nej det dröjde över ett år, säger en av de före detta eleverna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserad vårdutbildning i Uppsala

Mer i ämnet