Nu tvingas platschefen bort

Uppdaterad
Publicerad

Bristande lärarledning, för dålig pedagogik och ledningen har inte gjort eleverna delaktiga i sin egen ubildning. Kritiken är svidande, och nu får personal ta konsekvensen av detta.

– Jag kan inte kommentera de pågående personalärendena, säger den nytillträdde rektorn på Miroi i Uppsala som heter Christer Allestad.

Men SVT Uppsala har från initierade källor fått bekräftat att platschefen nu är omplacerad.

Kritiserad vårdutbildning i Uppsala

Vilka brister har ni identifierat i ledarskapet här?

– Det är framförallt i lärarledningen och i den pedagogiska handledningen. Men vi har även brustit i administrativa rutiner och i att informera eleverna om vad som ska ske framöver, säger Christer Allestad.

SVT Uppsala har i en rad inslag granskat utbildningen och kunnat berätta att det saknats behörig personal, att elever som inte kan svenska språket inte fått stöd från lärarna utan hänvisats till andra elever samt att elevernas klagomål inte lett till långsiktiga lösningar i deras undersköterskeutbildning.

Det är företaget Miroi som är en av arbetsförmedlingens större samarbetspartners som driver kurserna som ska leda till undersköterskejobb för arbetslösa. Trots att eleverna genom till Arbetsförmedlingen påpekat bristerna redan hösten 2013 så valde Arbetsförmedlingen att förlänga kontraktet med utbildningsföretaget Miroi. I nuläget startar inga nya kurser förrän Miroi visat att de kommit tillrätta med den höga personalomsättningen.

Vilka är det som drabbas?

– Det är ju de arbetssökande, säger Erland Fischer som är chef för Arbetsförmedlingen i Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserad vårdutbildning i Uppsala

Mer i ämnet