Göran Brocknäs från Handelskammaren ser hellre en region med Stockholm än de län som ingår i Svealandsregionen.

Kritik mot Svealandsregionen – vill hellre gå ihop med Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste veckan har vi rapporterat om de län som kan komma att bli våra regionsgrannar. Om det nu går igenom i riksdagen. Och i Uppsala län finns det flera aktörer som är kritiska till det nya förslaget.

– Nuvarande indelning bygger på sjukvårdens logik. Men vi tycker att andra saker som tillväxt och arbetsmarknad är minst lika viktiga faktorer, säger Göran Brocknäs, regionchef på Handelskammaren i Uppsala län.

Och man får medhåll av Liberalerna som är av samma åsikt.

– Vi vill gärna att man gör om och gör rätt, säger Lena Lundberg ledamot landstingsstyrelsen för Liberalerna.

Hellre Stockholm

Enligt nuvarande förslag ska Uppsala län bilda region med Örebro, Sörmland, Dalarna, Västmanland och Gävleborg. Men både Liberalerna och Handelskammaren är tydliga med vilken granne de hellre skulle bilda region med.

– Huvudstadsregionen med Stockholm och Arlanda står för mycket av vår tillväxt och det är här potentialen finns, säger Göran Brocknäs.

I vår ska regeringen presentera ett färdigt förslag om storregionerna och först i december 2017 kommer riksdagen att fatta beslut i frågan. Och Johan Edstav (MP), landstingsråd, hoppas att man röstar igenom förslaget.

– Det är inte en arbetsmarknadsfråga. Det ansvaret har stat och kommun. Det här är istället ett sätt att decentralisera makten kring sjukvården ut i landet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.