Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Hör när Kurt Hofgren berättar om det brutala uppvaknandet vid sprängningen i Fullerö – och hur det har påverkat honom. Foto: Ur Morgonstudion/SVT

Kurts hus förstördes i sprängdådet – efterlyser haverikommission

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna dog och flera hus totalförstördes i den kraftfulla detonationen i Fullerö förra året.

Nu efterlyser Kurt Hofgren, vars hus drabbades, en haverikommission med stödfond.

Tidigt på morgonen i september förra året exploderade en kraftig sprängladdning i radhusområdet Fullerö utanför Uppsala. 24-åriga Soha Saad, som bodde granne med den tilltänkta måltavlan, avled av sina skador och flera hus i området förstördes.

– Jag minns en dov smäll som gjorde att hela huset skakade. Jag studsade i i sängen och fick en spegel över mig, berättar han i Morgonstudion.

Våldsvåg i Uppsala

– När vi såg förödelsen var det fruktansvärt. Sedan hörde vi mammans (Soha Saads, reds. anm.) skrik – och det var fruktansvärt.

Vill ha en haverikommission

Kurt Hofgren säger att han fick stort stöd i början, bland annat från bostadsrättsföreningen och polisen – men att stödet avtog med tiden.

– Jag skulle vilja att man inrättar en fond där man kan utse en haverikommission som kan hjälpa till att lösa de mest akuta och praktiska problemen.

– Och att man kan bli kompenserad ekonomisk så man kan återskapa sitt liv, säger Kurt Hofgren, som hoppas kunna flyttas tillbaka till huset i maj – sju månader efter sprängningen.

I klippet ovan: Kurts hus förstördes i sprängdådet – hör honom berätta om natten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvåg i Uppsala

Mer i ämnet