Landstinget kovänder om UCC

Uppdaterad
Publicerad

I över ett år har de stridit, och landstinget har vägrat skicka patienter till Uppsala cancer clinic, trots närheten och specialistvården. Men från och med idag är det fritt fram att remitteras till kliniken.

Ludvig Larsson (FP), ordförande i produktionsstyrelsen är mycket nöjd över att nu kunna remittera patienter till det omstridda företaget.

– Det känns jättebra för patienternas skull. Vi har låtit våra jurister titta på den här frågan, och nu har dom sagt att vi kan remittera patienter dit, säger Ludvig Larsson till SVT ABC.

Uppsala Cancer Clinic

Frågan har varit omstridd. I vintras vägrade landstinget att skicka patienter till UCC. Då hette det att patientsäkerheten inte var tillräcklig, eftersom kliniken inte har någon akutberedskap om operationer skulle gå väldigt fel.

UCC sa i sin tur att det skulle ta lika lång tid för en ambulans att transportera personer från UCC:s lokaler på Dragarbrunnsgatan, som det skulle ta att rulla en brits från ena sidan av Akademiska sjukhuset till den andra sidan, och att patientsäkerheten var god.

ABC: I vintras sa ni att nivån på patientsäkerheten inte var tillräcklig. Vad har fått er att ändra er nu?

Nu har verksamheten varit igång i över ett år och eftersom att andra landsting remitterat patienter dit, så har vi kunnat se att samarbetet har fungerat bra. Vi känner oss trygga med att de bedriver en patientsäker vård, säger Ludvig Larsson.

Så det är tack vare att andra landsting remitterat till UCC, som detta nu blir möjligt även i Uppsala?

– Dels det. Vi har hela tiden arbetat så att vi får ett långsiktigt och konkret avtal, nu kör vi en dubbellösning, som är acceptabel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppsala Cancer Clinic

Mer i ämnet