UCC:s vård får bra betyg

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan Uppsala Cancer Clinic bevisa att man bedriver en säker vård. I en skrivelse till hälso- och sjukvårdsstyrelsen på landstinget har den privata kliniken skickat med två bevis som skulle få igång patienttillströmningen från Akademiska sjukhuset i Uppsala. Men landstinget säger att frågan redan är avslutad.

På hälso- och sjukvårdsstyrelsens sammanträde i måndags fanns två dokument som skulle få akademiska sjukhuset att börja remittera patienter med cancer i buken till Uppsala Cancer Clinic (UCC).

Det är kliniken själv som har beställt de två utredningarna, den ena en genomgång av kvaliteten på vården, som ger UCC bra betyg. Det andra ett rättsutlåtande som säger att det enligt lagen är fullt möjligt för landstinget att skriva avtal med UCC, bara de vill.

Uppsala Cancer Clinic

Striden mellan landstinget och den privata kliniken har pågått ända sedan starten för ett och ett halvt år sedan. Haile Mahteme arbetade själv på Akademiska tidigare, men tröttnade på de långa köerna för patienterna och startade eget.

Akademiska har vägrat remittera, först på grund av vad de menar varit för dålig patientsäkerhet på UCC, och nu på grund av att de menar att lagen inte tillåter det, eftersom Akademiska själv erbjuder samma vård.

Men nu ligger dokumenten i en pärm inne på landstinget, och har som det heter lagts till handlingarna. Frågan är redan avslutad säger Anna-Karin Klomp, ordförande i nämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppsala Cancer Clinic

Mer i ämnet