Wikström: Ingå avtal med Uppsala Cancer Clinic nu

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten mellan Akademiska sjukhuset och Uppsala Cancer Clinic har nu blivit så djup att uppsalas EU-parlamentariker Cecilia Wikström höjer rösten.

Uppsala Cancer Clinic, en specialistklinik för behandling av svårbotad bukhinnecancer, öppnade redan i september. Men det finns fortfarande inget avtal med landstinget och Akademiska. Något som kritiserats hårt från flera håll.

– Det är fullständigt hårresande att möta patienter här som har tvingats skriva sig i ett annat län för att få tillgång till vården här.

Uppsala Cancer Clinic

Så sade EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) i dag när hon besökte specialistkliniken.

– Vi måste få till ett avtal med Uppsala läns landsting och det ska ske omedelbart, säger hon.

– Nu kan inte jag bedöma Cecilias sjukvårdskunskap, men patienterna får i dag vård på Akademiska sjukhuset, säger Anna-Karin Klomp (KD), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Trots att landstinget menar att patienterna redan får den vård de behöver, vill de ändå se ett samarbete med UCC i framtiden.

– Vi vill ha ett långsiktigt samarbete med UCC, säger Anna-Karin Klomp.

ABC: Hur lång tid skulle det ta att få till ett sådant här avtal?

– Det kan inte jag bedöma, men det viktiga är att patienterna får den vård de behöver i dag, säger Anna-Karin Klomp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppsala Cancer Clinic

Mer i ämnet