Landstinget nobbar Uppsala cancer clinic

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalapatienter remitteras inte till Uppsala Cancer klinik eftersom det inte finns ett avtal med landstinget. Detta trots att man kan göra enskilda avtal vid särskilda medicinska skäl.

I september 2012 invigdes Uppsala cancer clinic där man tar emot patienter med bukhinnecancer. En av grundarna är doktor Haile Mateme som lämnade Akademiska sjukhuset för att starta kliniken. Men några patienter från Uppsala läns landsting kommer inte.

-Patienter ringer och gråter och är förtvivlade. De vet att tiden tickar. De som har råd väljer att betala själva. Andra flyttar på sig till ett annat landsting, de är som flyktingar i sitt eget land, säger Haile Mahteme, chefsläkare Uppsala cancer clinic.

Uppsala Cancer Clinic

Sedan Uppsala cancer clinic opererade första patienten i augusti förra året har inte en enda av de 72 patienterna blivit remitterad från Uppsala för att landstinget inte har något avtal med kliniken.

-Vi har en utredning som visar att den här verksamheten bör bedrivas på ett akutsjukhus. Det kan det ju finnas olika medicinska uppfattningar om, och det är viktigt att man klargör sådana saker. Sedan åste vi ha ett jutridiskt korrekt avtal för att kunna remittera, och det är något vi arbetar på, säger Anna-Karin Klomp (KD), ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

”Patienter hamnar i kläm”

-I grunden tyckar jag att sådan här verksamhet ska vara på ett universitetssjukhus men nu sitter vi i en situation där vi har den största kompetensen på en privat klinik och då måste vi väl kunna acceptera det. Det som händer nu är att patienter kommer i kläm, och det kan jag inte acceptera, säger Lars Påhlman, professor i kirurgi på Akademiska sjukhuset.

Vid särskilda medicinska skäl kan man ändå skicka patienter till en vårdinrättning som inte har avtal med landstingen, något flera landsting valt att göra med Uppsala cancer clinic. Men inte Uppsala läns landsting.

-Vi får inte skicka till honom, helt enkelt. Och det är det jag tycker är fel, säger kirurgiprofessorn  Lars Påhlman.

-Om det finns särskilda skäl i enskilda patientfall så har sjukhuset möjlighet att remittera ändå, men det patientansvaret måste Akademiska sjukhuset ta., säger Anna-Karin Klomp (KD).

Akademiska sjukhusets sjukhusdirektör Lennart Persson har avböjt att kommentera då både sjukhusledningen och landstinget menar att det pågår diskussioner med Uppsala cancer clinic om ett samarbete. Men det anser inte Haile Mateme.

– Nej, vi uppfattar inte att vi har någon pågående diskussion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppsala Cancer Clinic

Mer i ämnet