Liberalerna och Anna Manell röstade med majoriteten. Foto: montage

Hemspråkutbildningen får en ny form

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningsnämnden röstade igår igenom förslaget om omgörningen av modersmålsundervisningen i förskolan. Stödet placeras nu organisatoriskt i en ny enhet med 0-19-årsperspektiv.

Liberalerna drog lite av en vinstlott när det beslutades om modersmålsstödet i Utbildningsnämnden på onsdagen. De fick igenom flera yrkanden och utbildningsnämdens ordförande Caroline Andersson (S), välkomnade synpunkterna som hon anser bidragit till att höja kvaliteten.

– Det är glädjande att majoriteten lyssnat på Liberalernas förslag. Barn i förskolan har rätt att utveckla sina modersmål i vardagen. Vi vill att alla barn i förskolan har rätt till modersmålsstöd av modersmålslärare. Vi nådde inte riktigt ända fram, men tack vare våra förslag kommer det ändå bli bättre för de barn som berörs, säger Anna Manell (L).

Konsekvensanalys och kompetensutveckling

De fem yrkanden som Liberalerna fick igenom var följande:

– att en noggrannare konsekvensanalys görs av de tre elevgruppernas behov och förslag på åtgärder för vidare utveckling i den nya organisationen

– att förvaltningen ges i uppdrag att ta fram en plan för hur man ska se till att anställda modersmålslärare har den kompetens som krävs

– att förvaltningen ges i uppdrag säkerställer fortsatt kompetensutveckling av modersmålslärarna som grupp-

– att en ny enhet bildas som ur ett 0-19-årsperspektiv ska arbeta med modersmålsstöd och modersmålsundervisning

– att ta fram förslag på hur få eller ensamma modersmålstalare ska kunna träffa och tala sitt språk med andra barn med samma modersmål.

Dock blev det avslag på deras sjätte yrkande där de vill att två- och flerspråkiga barn i förskolan får rätt till modersmålsstöd av en modersmålspedagog.

Ny enhet bildas

Många har protesterat mot en nedläggning av modersmålsenheten. Men nu bildar man alltså en ny enhet som ska arbeta med frågorna framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.