Gärningsmannen ska ha haft ett pistolliknande föremål i handen. Foto: Jakob Norgren/privat

Man försökte råna bank i Tärnsjö

Uppdaterad
Publicerad

En maskerad man ska ha försökt att råna en sparbank i Tärnsjö, i nordvästra Uppland, under fredagseftermiddagen. Mannen flydde från platsen och söks nu av flera polispatruller.

Larmet kom in 12:43. En ensam gärningsman ska ha kommit in i banken med ett pistolliknande föremål i handen.

– Det finns inga kontanter i den banken, så mannen försvann snabbt därifrån, i okänd riktning. Vi söker efter honom med flera patruller och en helikopter är på väg, säger Christer Nordström, presstalesperson vid Uppsalapolisen.

Mannen ska vid rånförsöket ha varit iklädd en svart jacka eller munktröja, mörka mjukisbyxor och någon form av maskering för ansiktet. Han ska också ha burit en väska.

– Han beskrivs som 185 – 190 centimeter lång, i 30-årsåldern och med mörka ögon och djup röst. Om man ser någon som liknar signalementet ska man larma polisen på 114 14, säger Christer Nordström.

Foto: Jakob Norgren/privat

”Hemskt att detta skett”

Ingen person ska ha kommit till skada vid rånförsöket. Mannen ska inte ha fått med sig några kontanter från banken.

– Det är såklart hemskt att detta skett, säger Christer Eklind, vd vid Sala Sparbank.

När Christer Eklind fick veta om rånförsöket begav han sig direkt till kontoret.

– Jag fick veta det bara någon minut efter. Det första vi gjorde var att försöka få hit så mycket folk som möjligt. Vi har rutiner för det här.

Enligt Christer Eklind mår personalen, med tanke på omständigheterna, bra.

Foto: Utryckning Uppsala

– De kommer tas om hand om av företaget. Den finns förberedda åtgärder.

Kontorschefen Sofi Söder berättar vidare.

– Alla mår fysiskt bra i alla fall.

Vad sker med kontoret nu?

– Vi har som säkerhetsåtgärd stängt alla våra kontor i kommunen. De kommer under dagen, och även under helgen, hålla stängt. De andra kontoren kommer nog öppna på måndag, men vi får se hur det blir med det här kontoret, säger Christer Eklind, vd vid Sala Sparbank.

Bankkontoret stängdes efter rånförsöket. Foto: Utryckning Uppsala

Hotfull situation

Enligt Christer Eklind ska situationen ha varit hotfull.

– Som jag uppfattar det i alla fall. Däremot så har jag inte hunnit prata så mycket med mina anställda. Jag har inga detaljer om hur rånförsöket gått till, men jag ser inga skador på lokalen nu i alla fall.

Polisen genomför just nu dörrknacking i området för att samla in eventuella vittnesuppgifter.

– De var här och knackade på för en stund sen. Det står två polisbilar här utanför vårt hus och sen står det en polisbil utanför banken, säger en närboende vid 14.30-tiden.

Foto: Utryckning Uppsala

Enligt en boende i området är banken viktig.

– Den är viktig för samhället på så vis att man kan boka in tider gällande bolån och pension och så. Sen finns det nog många äldre som fortfarande använder den till räkningar och så, säger en person som bor i Tärnsjö men vill vara anonym.

Foto: Utryckning Uppsala

Sökandet avslutat

Vid 16-tiden på eftermiddagen avslutade polisen sökandet efter mannen på plats.

– Vi har inte hittat något, men vi har förhoppningar om att vi ska kunna lösa det utredningsvägen. Det finns andra medel, som till exempel övervakningskameror att tillgå, säger Torbjörn Karlsson, vakthavande befäl vid Uppsalapolisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.