Helikopter och hundpatruller söker efter gärningsmannen som har skjutit en man i benet i Stenhagen. Foto: Niklas Gedda/SVT

Man hittad skjuten i Uppsala – stort polispådrag

Uppdaterad
Publicerad

En man har hittats skjuten i Stenhagen i Uppsala. Polisen uppger att han blivit skjuten i benet.

Ett stort polispådrag söker efter gärningsmannen med bland annat helikopter och hundpatruller.

Polisen fick larm om skottlossning i Stenhagen i Uppsala vid 15.50-tiden på onsdagen. Anmälarna berättade att en man också var skjuten. En skadad man hittades sedan på Stenhagsvägen i höjd med Sankta Maria kyrka.

– Vi hittar mycket riktigt den här mannen då. Han ska vara skjuten i benet, sade Andrew Tomkinson vid polisens ledningscentral till SVT Nyheter Uppsala strax efter att polisen anlänt till platsen.

SKOTTEN I STENHAGEN

Polisen spärrade av ett område vid en cykelväg utanför en pizzeria som ligger bredvid Sankta Maria kyrka.

Läs mer: Såg skjutne mannen: ”Barnen förtvivlade”

Oklara skador

Mannen var kontaktbar och fördes till sjukhus. Det är oklart hur pass allvarliga skadorna är.

– Det jag har fått uppgift om att han var vid medvetande och talbar. Jag vet inte vad han har sagt ännu eftersom förhör nog hålls på sjukhuset just nu, sade Andrew Tomkinson.

Den skadade mannen ska ha varit kontaktbar när han hittades på onsdagseftermiddagen. Foto: SVT

Men den skottskadade mannen vill inte medverka i utredningen. Offret vägrade att svara på några av polisens frågor vid ett inledande förhör på akutmottagningen på Akademiska sjukhuset.

– Han säger ingenting. Han vill inte säga om det var en eller flera gärningsmän. Han säger ingenting, säger polisens presstalesperson Christer Nordström.

I nuläget har polisen varken offrets uppgifter eller några vittnesuppgifter att gå på.

– Att han inte vill medverka i utredningen gör att vi inte utesluter att det här handlar om någon slags uppgörelse, säger Christer Nordström.

Offret, en man i 20-årsåldern, är känd av polisen sedan tidigare.

– Det är inte för några grövre brott, men det är en person som har förekommit i utredningar, så mycket kan jag säga.

Få vittnen

Polisen söker i området med helikopter, hundpatruller och polispatruller. Men det finns få vittnesuppgifter, och i princip ingen information om eventuella gärningsmän.

– Ingenting i nuläget, vi är ute och söker förutsättningslöst, säger Andrew Tomkinson, vakthavande befäl på Uppsalapolisen.

SVT:s reporter Niklas Gedda är på plats vid brottsplatsen, och det är ett stort polispådrag.

– Jag ser sex polisbilar, flera hundpatruller som söker i området och vittnen har sett en helikopter hovra över ett skogsparti.

Vittne: Var på väg hem

Samtidigt som polisinsatsen växer samlas mycket folk från grannskapet vid brottsplatsen.

– Jag bor precis i närheten och var på väg hem. Jag åkte förbi och tänkte köpa läsk på det här stället, men åkte hem istället. 20 minuter senare  hörde jag och såg en helikopter och åkte ner hit, säger ett vittne på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SKOTTEN I STENHAGEN

Mer i ämnet