Polisen: Att inte våga vittna vanligare

Uppdaterad
Publicerad

Vittnen som vägrar eller inte våga prata med polisen.

Så har det sett ut efter skotten i Stenhagen – och det blir allt vanligare.

– Tyvärr, så ser det ut. Men folk måste prata med oss för att vi ska kunna lösa brotten, säger Christer Nordström.

När polisen kom till platsen för skjutningen i Stenhagen var det få som ville prata med polisen. Trots att det fanns gott om personer i rörelse runt brottsplatsen.

Inte ens brottsoffret vill medverka i utredningen. Han vägrar. Varför kan polisen bara spekulera i.

SKOTTEN I STENHAGEN

– I den här typen av brottslighet är det ganska vanligt att samma personer dyker upp gång på gång. De har gjort det här till en livsstil. Ena gången är de offer, nästa gång misstänkta gärningsmän. Då är det lätt att misstänka att det kan handla om nån typ av uppgörelse inom den kriminella världen, säger Christer Nordström.

Offret känt av polisen

Enligt Christer Nordström så är den skottskadade mannen känd av polisen tidigare.

– Det är inte för några grövre brott, men det är en person som har förekommit i utredningar tidigare.

Men det är inte bara direkt inblandade som inte vill prata med polisen.

Ett vittne som SVT Nyheter Uppsala har pratat med säger sig ha tvekat att prata med polisen av rädsla för hur andra ska reagera.

Vanligare att inte våga vittna

Och det blir allt vanligare enligt Christer Nordström.

– Tyvärr, så ser det ut. Och det är inget specifikt för Uppsala, så ser det tyvärr ut i hela Sverige. Det blir oerhört problematiskt för oss. Folk måste våga prata med oss för att vi ska kunna lösa brotten.

Men Christer Nordström har förståelse för att rädslan kan finnas där.

– Oron kan man inte nonchalera, en upplevd otrygghet måste man ta på allvar. Men även om det kan upplevas jobbigt att prata med en polis på en brottsplats där det finns människor runt omkring så ska man veta att det kan vara av avgörande vikt för en utredning. Man ska också veta att man alltid kan vända sig till polisen anonymt i efterhand om man har uppgifter om ett brott.

Enligt Christer Nordström finns det mängder med exempel på hur brott har kunnat lösas efter att vittnen hört av sig till polisen anonymt.

– Det är ett pussel som ska läggas, och det kanske inte ens handlar om iakttagelser av själva händelsen. Tror man sig ha uppgifter som kan vara intressanta så ska man höra av sig så får vi värdera betydelsen av dem.

Läs mer: Såg skjutne mannen: ”Barnen förtvivlade”

Enligt Christer Nordström är det ovanligt att ”vanliga” medborgare är direkt utsatta för uppgörelser i den undre världen. Men det händer. Och det kan drabba hårt.

– Det händer att människor som inte är inblandade i uppgörelser träffas av förlupna kulor, eller att barn hittar dumpade vapen efter skottlossningar. Konsekvenserna kan bli oerhört allvarliga. Det är därför det är så viktigt att man hjälper polisen att lösa brott. Oskyldiga drabbas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SKOTTEN I STENHAGEN

Mer i ämnet