Ministern: Stor chans att vi får EU-myndighet

Uppdaterad
Publicerad

När Storbritannien lämnar EU måste Europeiska läkemedelsmyndigheten flytta från London.

Nu ger sig Sverige in i kampen om att få myndigheten. Och det är Uppsala och Stockholm som är tänkt region.

– Vi tror att det är i Stockholm-Uppsala-regionen som denna myndighet bör ligga, sade sjukvårdministern Gabriel Wikström (S) på en pressträff i morse.

EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) flyttar från London när landet lämnar EU. Nu startar regeringen kampanjen för att Sverige ska ta över.

– Regeringen fattar i dag beslut om att anmäla Sveriges kandidatur, berättade sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) på en presskonferens tillsammans med EU- och handelsminister Ann Linde (S).

Smärtfri övergång – för EU:s skull

– I första hand är det för EU:s skull, eftersom det är vitalt att övergången sker sömlöst, så att myndighetens arbete påverkas så lite som möjligt. Det vore naturligtvis också bra för Sverige, eftersom vi tror att det kommer att stärka den redan starka läkemedels- och life science-sektorn som vi har.

”Goda chanser”

Gabriel Wikström bedömer möjligheterna att lyckas locka över den nya myndigheten som ”mycket goda”.

– Vi har en av de mest välrenommerade läkemedelsmyndigheterna inom EU och dessutom har vi redan EU:s smittskyddsmyndighet ECDC i Stockholm. Av den anledningen tror vi att det är i Stockholm-Uppsala-regionen som denna myndighet bör ligga. EMA har cirka 900 anställda och tar varje år emot runt 40 000 besök.

Att vi redan har ECDC, kan inte det vara en nackdel?

– Vi tror inte det, inte i det här fallet. Alla ser behovet av en sömlös övergång och det faktum att ECDC redan finns här talar snarare till vår fördel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.