Ingen har delgivits misstanke om brott efter händelsen där en man sköts ihjäl av polis i Ulleråker i Uppsala. Foto: SVT

Motstridiga uppgifter efter polisens dödsskjutning

Uppdaterad
Publicerad

En ganska klar bild – men med motstridiga uppgifter. Så beskriver åklagaren läget i förundersökningen om polisens dödsskjutning av en man i Uppsala tidigare i år.

Ingen har delgivits misstanke om brott efter händelsen där en man sköts ihjäl av polis i Ulleråker i Uppsala. Och nu berättar åklagaren att förundersökningen om dödsskjutningen väntas dra ut ytterligare på tiden.

– Vi väntar på ett utlåtande från NFC (Nationellt forensiskt centrum, reds.anm), där de håller på och undersöker vapen och kulor, säger Lena Kastlund åklagare på Särskilda åklagarmyndigheten.

Attacken vid Forumgallerian

– Så fort handläggaren är tillbaka från semestern, så kommer de att ta tag i det här, och preliminärt har de sagt att vi kan förvänta oss att resultatet kommer i slutet av augusti.

Motstridiga uppgifter

Åklagaren vill inte berätta var på kroppen som mannen träffats av skott, men säger att poliserna hävdar att de handlat i nödvärn. Lena Kastlund ville inte ge några fler detaljer om förhören med de inblandade poliserna.

– Men det jag kan säga är att det finns motstridiga uppgifter som framkommit.

SVT: Hur viktig blir den tekniska undersökningen med anledning av de motstridiga uppgifterna?

– Den är alltid viktig, men blir nu ännu viktigare. Människors utsagor kan vara osäkra av olika skäl. Inte bara så att människor kan ljuga, men man kan också uppfatta situationer på olika sätt. Då är objektiv bevisning i form av den tekniska bevisningen bra att ha.

Omfattande utredning

Mannen som sköts ihjäl var efterspanad misstänkt för mordförsök. Under jakten knivskar mannen en polis och slog en polistekniker i huvudet med en kedja. När han sköts ska han dock ha befunnit sig på en cykel.

Internutredningen av dödsskjutningen har varit omfattande, enligt åklagaren.

– En sådan här händelse är naturligtvis mycket tråkig för alla inblandade. Vi är extra noggranna i sådana här ärenden. Totalt har vi hållit minst ett 20-tal förhör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacken vid Forumgallerian

Mer i ämnet