Foto: SVT

Nu övas försvaret av Gotland – lett av Enköping

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten har just dragit igång en övning som kommer att pågå mellan den 2 och 12 november. Övningen kommer pågå på och runt omkring ön Gotland, och bland annat är Ledningsregementet i Enköping involverat.

En rad olika förband har aktiverats och flyttas nu till Gotland för att stärka försvaret av ön. Försvarsmakten har just dragit igång en övning som kommer att pågå mellan den 2 och 12 november. Tanken är att syna öns möjligheter och utmaningar, både via/på land och i omkringliggande vatten.

Syftet med övningen är att testa förbandens beredskap och förmåga att med kort varsel flytta förband, ta materiel i bruk och snabbt driva en insats.

Personal från Skaraborgs regemente P 4, Luftvärnsregementet Lv 6, Hemvärnet på Gotland, Militärregion mitt, Blekinge flygflottilj F 17, Ledningsregementet i Uppsala och Enköping, Fjärde sjöstridsflottiljen, Högkvarteret och Trängregementet deltar i övningen.

LedR

Vare sig Försvarsmakten agerar på land, till sjöss eller i luften kan Ledningsregementet, LedR, vara ett stöd i operationen. Förbandet sköter en mängd uppgifter – gemensamt för dem är att de handlar om informationshantering.

Ledningsregementet finns i Enköping, men vi har även verksamhet i Strängnäs, Karlskrona, Boden, Stockholm och Uppsala. LedR är ett försvarsgemensamt regemente, vilket innebär att regementet arbetar såväl inom marinen som armén och flygvapnet.

Ansvarsområdet är brett. Lednings- och sambandsbataljoner arbetar med att möjliggöra kommunikation mellan och ledning av militära trupper. Det sker genom hantering av IT- lednings- och kryptosystem, telesignaler och informationshantering.

För att kartlägga motståndare, inhämta underrättelser och störa ut kommunikation finns telekrigbataljonen. Underrättelserna som inhämtas kan till exempel användas för att fatta beslut om vad nästa steg i en operation ska bli.

På Ledningsregementet finns ett psyopsförband som arbetar med psykologiska operationer. Förbandets uppgift är att påverka beteenden och attityder hos målgrupper i konfliktområden. Det kan till exempel handla om strategier för att få lokalbefolkning att överlämna vapen till säkerhetsstyrkor.

Andra viktiga delar av Ledningsregementet är Ledningsstridsskolan, LedSS, som ansvarar för utbildning och utveckling inom arbetsområdet ledning. Där arbetar även Meteorologi- och oceanograficentrum dygnet runt med att producera väderprodukter anpassade för Försvarsmaktens olika behov.

Källa: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.