Änderna får ta och flytta ut medan rengöringen av dammen genomförs. Foto: SVT

Nu töms Svandammen på vatten

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalas anrika damm ska få sig en uppfräschning, och för att kunna göra det riktigt grundligt har Uppsala kommun beslutat sig för att helt tömma Svandammen på vatten.

– Jag vet faktiskt inte hur många kubik vatten det rör sig om, men det är ju rätt mycket, konstaterar Roger Lindström som är direktör på avdelningen gata park natur på Uppsala kommun.

Nästa vecka är det dags för den första storstädningen på 15 år. Normalt sett pumpas vatten från Fyrisån hela tiden in och ut ur dammen, men på måndag kommer det bara att pumpas ut.

Vad är det ni ska göra?

– Vi kommer att se över skicket på rörledningar och pumpar som går till fontänen och cirkulationen. Sen ska vi även se över träsargerna som omger dammen och tömma sedimentet från bottnen, det vill säga förmultnat växtmaterial.

Fågel, fisk eller mittemellan

– Vi vet att det finns fiskar i dammen. De som hör hemma i faunan kommer att släppas ut i Fyrisån, men om vi hittar exempelvis karpar som planterats dit av privatpersoner, då kommer de att tas om hand. För karparna kan störa ekosystemet.

Hur blir det med änderna som bor här då?

– De flyger nog bort när det blir för rörigt, så kommer de tillbaka sen när det är klart.

Oväntade fynd

Huruvida Roger Lindström och hans kollegor kommer att hitta något mer än växtrester på Svandammens botten återstår att se.

– Det blir spännande att se, normalt sett brukar vi kunna hitta en cykel eller något.

När man ändå städar botten och sargen runt dammen passar man även på att fixa till växtligheten på ön i dammens mitt.

– Så kommer vi ta bort det gamla svanhuset som står tomt sen den sista svanen försvann. Till våren kommer vi att placera ut ett nytt litet hus.

Där kommer dock ingen att bo, utan det fyller endast ett dekorativt syfte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.