Korna kan ha blivit skrämda av vildsvin. Foto: Anders Gillberg

Rymlingar infångade – Hittades i korsning

Uppdaterad
Publicerad

Fyra kalvar hittades i vägkorsningen i centrala Storvreta inatt. Nu är de infångade.

Lugnet har lagt sig i hagen i Storvreta. De fyra kalvarna har nu fått vuxensällskap.

– Vi har tagit hit en ko som får vara dagmamma åt kalvarna, säger Johan Helin, bonde i Storvreta.

Riktigt vad kalvarna hade för avsikt med att ge sig in i centrala Storvreta, vet Johan Helin inte, men han tror att de blivit skrämda av vildsvin och sprungit rakt igenom taggtråden.

Letade i timmar

– Det var en slump att vi hittade dem. Det är inte riktigt vad man hade tänkt möta där mitt i natten, säger Anders Gillberg som påträffade kalvarna mitt i korsningen i Storvreta.

Några ungdomar kom förbi. De hjälpte till att föra in kalvarna på parkeringen istället för att de skulle stå mitt i vägen. Anders Gillberg vill ge all heder till ungdomarna.

– Killarna gjorde ett stort jobb som höll koll på kalvarna medan jag åkte jag runt i ett par timmar för att leta upp rätt gård varifrån kalvarna kom. Det var inte så lätt. Jag tror att jag har skrämt upp några bönder när jag knackade på inatt, säger Anders Gillberg.

Till slut kunde en av ungdomarna klura ut vart kalvarna var hemmahörande.

Yrvaket uppvaknande

03.15 ringde telefonen hos familjen Helin.

– Man var lite yrvaken, men ändå förstod jag direkt. Har korna rymt frågade jag, säger Sandra Helin.

– Vi blev lite panikslagna när vi fick höra att de var inne i centrala Storvreta. Det tog 20 minuter för oss att komma iväg. Drygt en halvtimme senare var kalvarna lastade på djurtransporten, säger Johan Helin som är mycket tacksam för samtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.