T.v: läkemedel. T.h: Vivianne Macdisi (S) Foto: TT/SVT

(S) vill flytta EU-myndighet till Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

När Storbritannien lämnar EU lär flera myndigheter behöva flytta. Nu vill lokala socialdemokrater förlägga läkemedelsmyndigheten till Uppsala.

Efter att Storbritannien röstat för att lämna Europeiska Unionen lär flera tunga EU-myndigheter som är placerade där behöva flyttas. En av dem är läkemedelsmyndigheten European Medicines Agency, EMA och nu vill Socialdemokraterna i länet flytta den till Uppsala kommun.

– Vi har ett framstående universitetssjukhus, ett gott samarbete med Uppsala universitet och med näringslivet med goda förutsättningar för life science. Det finns rätt kompetens för läkemedel och forskning. Rent geografiskt ligger ju dessutom allt väldigt nära i avstånd till varandra, säger Vivianne Macdisi (S), landstingsråd i Uppsala län.

Hur kom ni att tänka på det här?

– Vi har ju en profil som gäller life science där vi vill bli ännu starkare och då när det här aktualiserades så tittade vi över vilka myndigheter som finns i Storbritannien och då kändes den här som mest intressant. Vi kände att vi bör sträcka upp en hand och säga att vi har mycket att erbjuda.

Detaljer saknas

Någon specifik plats för var myndigheten i så fall skulle placeras kan dock inte Macdisi peka ut. Inte heller har någon kontakt på något sätt tagits med EU för att se över möjligheterna att flytta hit myndigheten.

– Nej, inte än. Allt har ju hänt de senaste veckorna. Det vi ska göra är att vi ska lobba gentemot regeringen för att de ska förespråka Uppsala, eftersom det är regeringscheferna som fattar beslut i frågan.

Även kommunstyrelsens ordförande Marlene Burwick (S) ställer sig bakom kampanjen och säger i ett pressmeddelande att de ska uppvakta regeringen i frågan under hösten.

”Ingen anledning att ligga på latsidan”

Det kan ju ta kort eller lång tid innan det här blir aktuellt och allt kring ”brexit” verkar än så länge oklart. Känns inte detta lite opportunistiskt?

– Vi får se hur allt utvecklar sig. Storbritannien har gått ut och sagt att de ska ta beslutet och det beklagar vi verkligen. Men nu är situationen som den är och det finns ingen anledning att ligga på latsidan och inte greppa möjligheten, säger Macdisi.

Oppositionen tveksam till chanserna

Från oppositionens håll är man positiv till förslaget – om det kan realiseras.

– Det är en lång väg kvar dit. Vi vet ju inte ens när, eller om brexit blir av. Först ska det ju ske utträdesförhandlingar och de kan ta ett år. Men om Sverige vill driva detta så är ju Uppsala den givna punkten, eftersom vi har läkemedelsverket här, säger Stefan Olsson (M), landstingsråd.

Hur realistiskt skulle du säga att det är?

– Det blir ju en verklig dragkamp inom EU. Man kan väl säga att det är roligt om det händer, säger Olsson.

Sedan tidigare arbetar Läkemedelsindustriföreningen för att EMA ska hamna i Sverige, något som fått stöd av regeringens Life Science-samordnare Anders Lönnberg.

EMA har för närvarande sitt säte i London. De arbetar med att hantera ansökningar från läkemedelsbolag om att registrera nya mediciner och har närmare 900 anställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.