Marlene Burwick tror att myndigheten skulle kunna ha stor betydelse för regionen. (Bilden är ett montage.) Foto: TT/SVT

Sverige kommer att ansöka om EU-myndighet

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun vill ha hit den, Läkemedelsverket vill ha hit den, och nu vill även regeringen få hit europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) till Uppsala/Stockholmsregionen. ”Det skulle vara av enorm betydelse för regionen”, konstaterar Marlene Burwick (S).

– Det är jätteroligt att regeringen verkligen vill göra en ordentlig satsning på att få EMA att flytta till Sverige och Uppsala/Stockholmsregionen, säger kommunalrådet Marelene Burwick (S) som fått beskedet direkt från närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

Under torsdagens regeringssammanträde kommer det formella beslutet att fattas. Ett beslut som innebär att Sverige ger sig in i den europeiska kampen om att få överta europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) som idag ligger i London.

– Det som händer nu är att regeringen kommer att utse ett sekretariat som ska jobba med den här ansökan.

Läs mer: Läkemedelsverket välkomnar EMA

Uppsala snabba på bollen

Det dröjde inte länge efter att valresultatet i Storbritanniens Brexitomröstning hade förkunnats innan politikerna i Uppsala kommun meddelade att EMA borde flytta till Sverige och Uppsala. I och med att Storbritannien lämnar den europeiska unionen måste nämligen de EU-myndigheter som haft sitt säte där hitta nya hem.

– Vi har ett stort fokus på life science och vi har stor kompetens i och med att Läkemedelsverket ligger här, så motiverar Marlene Burwick att EMA borde flyttas hit till vår region.

Med life science menas läkemedels-, bioteknik- och medicinteknikindustrin, och enligt Uppsala kommuns näringslivsdirektör finns 55 procent av den svenska life science-kompetensen i Uppsala/Stockholmsregionen.

Uppsala kommun bildade under sommaren en arbetsgrupp tillsammans med bland annat landshövdingen i Stockholm och företrädare för näringslivet, för att starta en kampanj för att få hit myndigheten. Och nu har man alltså tagit ett rejält kliv närmare sitt mål i och med att regeringen ställer sig bakom planerna.

Upp till ministerrådet

Det slutgiltiga beslutet om vilket land som får inhysa myndigheten bestäms dock på europeisk nivå i ministerrådet. Och någon tidsplan för när ett sådan beslut kan väntas finns inte i dagsläget.

– Vi pratar inte om ett halvår utan en längre tidshorisont, säger Marlene Burwick.

Vad tror du om Sveriges chanser?

– Det är svårt att säga, men de besked jag har fått är att Sverige är en av de hetaste kandidaterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.