Skenande andrahandshyror drabbar redan utsatta

Uppdaterad
Publicerad

På sex år har andrahandshyrorna ökat med mellan 30-50 procent i Uppsala, vilket är bland det högsta i hela landet. Och enligt Boverket slår utvecklingen hårt mot redan utsatta grupper.

I slutet på 2015 fick den då Göteborgsboende Ida Lundholm ett glädjande besked – hon hade fått den eftertraktade tjänst som hon sökt i Uppsala. Men den direkta glädjen kantades också av osäkerhet.

– De sa redan vid intervjun; att det var svårt att hitta boende. Men sen blev det standardfrågan; hur går det med boendet? Så det var stressande, säger hon.

#BOSTADSÖKES

Jobb och boende

Efter ett visst om och men fann Ida ett boende – ett andrahandskontrakt under en begränsad tid. Vilket har kommit att bli ett stressmoment för den Gnestauppfödda 30-åringen som just nu är mitt uppe i jobbintroduktionen.

– Har man dessutom en osäker boendesituation så blir man ju stressad för det. Då måste man ju fixa utanför jobbet och så, när man kommer hem efter jobbet.

LÄS MER: Studenter erbjuds bostad i utbyte mot sex

Kraftig ökning

Just andrahandsmarknaden är den marknad som Ida är hänvisad till, då hon inte har möjlighet att köpa en bostad och inte har några ködagar. Men det är också den marknad som har haft den kraftigaste hyreshöjningen under de senaste åren. På sex år har andrahandshyrorna i Uppsala ökat med 35 procent för rum och hyresrätter och 56 procent för bostadsrätter. Vilket är bland det högsta i hela landet.

– Det beror dels på att marknaden, diplomatiskt sagt, inte fungerar bra. Och att vi fått en ökat bostadsbrist. Andrahandshyrorna brukar vara en signal på hur resten av marknaden fungerar, säger Sebastian Johansson, marknadsanalytiker vid Boverket.

LÄS MER: Bo, 27, tvingas bo hos sina föräldrar

Drabbar redan utsatta

Och enligt Boverket finns det stora problem med utvecklingen.

– Hela Sveriges bostadsmarknad fungerar så att om man är insider så åtnjuter man en rad förmåner, men det gör man inte om man står utanför. Situationen blir då väldigt prekär i och med att man är hänvisad till andrahandsmarknaden där villkoren är sämre och priserna betydligt mycket högre.

Vilka är det som drabbas?

– De är de som redan är utsatta. De som har låg inkomst, de nyinflyttade, de med betalningsanmärkningar och nyanlända. Alla de som inte har höga inkomster eller stått i en bostadskö väldigt länge har väldigt svårt att skaffa ett bestående boende, och riskerar då att vara kvar i den situationen länge, säger Sebastian Johansson.

LÄS MER: Färre allmännyttiga bostäder drabbar unga hårt

En klassfråga

Och enligt Ida är livet för tillfället lite satt på vänt, i alla fall i det längre perspektivet – då framtidsplaner är svåra att förverkliga med en vardag som utgår ifrån andrahandskontrakt.

– Man vill på något sätt gå framåt i utvecklingen i livet. Men om man har fastnat i den här cykeln att betala mer för ett boende genom andrahand blir det ju svårare att spara för att sen köpa. Det är ju ett klassproblem, säger Ida Lundholm.

VIDEO: Hör Ida berätta

Är du drabbad? Vill du dela med dig av dina erfarenheter?

Kontakta oss då på mail: uppsala@svt.se

Eller ring: 018-17 41 20

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet