Peter Marinko efterlyser barnperspektivet i socialtjänsternas agerande.

Socialtjänsters agerande upprör

Uppdaterad
Publicerad

En del socialtjänster utövar krigföring mot ensamkommande barn och deras gode män när barnen ska omplaceras till anvisningskommuner utanför länet. Det menar Peter Marinko vid Nätverket för gode män i Uppland.

Runtom i länet bor ensamkommande barn och ungdomar på boenden som de placerats ut på när det inte funnits plats i de kommuner som barnen ursprungligen anvisades till. Allt eftersom anvisningskommunerna skapar nya platser, vill de hämta de barn som placerats ut i andra kommuner.

Peter Marinko är sammankallande i Nätverket för gode män i Uppland, som 315 av Upplands runt 500 gode män är anslutna till. Genom nätverket har han fått signaler om omplaceringar som inte sköts som de ska. 

Ensamkommande tvångsflyttas

”Som en blixt från klar himmel”

– Vi har barn som börjar rota sig och så kommer ett besked nästan som en blixt från klar himmel – nu ska barnet imorgon sättas på tåget och fara någonstans. Ingen förvarning, ingen utredning, inga beslut. Det är nästan tyranni som en del socialtjänster har utövat.

En socialtjänst som Peter Marinko tycker agerar illa är den i Hudiksvalls kommun, som vill hämta nio ungdomar på ett boende i Grillby utanför Enköping. Han är bland annat kritisk till att man varken förberett dem på flytten eller gett dem tid att överklaga.

Säker på att gode männen känt till flytt

Men Pia Andersson, socialchef i Hudiksvall, säger att hon är säker på att barnens gode män varit medvetna om att en flytt skulle bli aktuell. Trots att beslutet togs bara för en dryg vecka sedan. Hon säger också att man hela tiden haft en dialog med de gode männen och med barnen.

– Någonstans i kedjan har det uppenbarligen brustit eftersom barnen inte har vetat om det här men var det har brustit det kan jag tyvärr inte svara på nu, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ensamkommande tvångsflyttas

Mer i ämnet