– Jag tror att det skulle bli mycket lugnare och att vi kan utgå från barnens perspektiv, säger Peter Marinko, samordnare för Nätverket för gode män i Uppland.

Välkomnar förslag om kommunansvar

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens nya förslag om skärpta regler för kommuners placering av ensamkommande kan sätta mer fokus på barnens perspektiv. Det tror Peter Marinko vid Nätverket för gode män i Uppland.

Under våren har SVT Nyheter Uppsala rapporterat om flera ensamkommande barn som placerats i Uppsala eftersom de inte fått plats på boende i kommunerna dit de anvisats. Då har kommunen fått ta kostnaderna för deras skolgång.

Nu kommer regeringen med ett förslag med nya regler om att kommunen som barnet bor i och den anvisade kommunen måste ha en överenskommelse så att bland annat skolgången kan planeras lättare.  Förslaget välkomnas av Peter Marinko, samordnare för Nätverket för gode män i Uppland som är knutet till Rädda Barnen.

Ensamkommande tvångsflyttas

– Jag tror att det skulle bli mycket lugnare och att vi kan utgå från barnens perspektiv och att det blir mer frid och fröjd. Om Uppsala kommun skulle få bidrag av andra kommuner för den servicen de ger med bland annat skolor så är det helt rätt.

Läs mer: Socialtjänstens agerande upprör

Ensamkommande som inte vill flytta

Tidigare har SVT Nyheter Uppsala pratat med flera av de ensamkommande barnen som flyttats till Uppsala. När kommunerna de anvisats till har haft plats för dem igen har de inte velat ryckas upp från det liv som de byggt upp. Men om regeringsförslaget går igenom tror Peter Marinko att det kan bli lättare för barnen att få stanna kvar.

–Vi måste ta hand om de unga människorna på bästa sätt. Jag tror att de flesta kommuner kommer ställa upp och komma överens, säger Peter Marinko.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ensamkommande tvångsflyttas

Mer i ämnet