Foto: TT/Tony Svanström

Stökigt när högerextremt nätverk nattvandrade

Uppdaterad
Publicerad

Under natten mot söndagen var nätverket Soldiers of Odin ute i centrala Uppsala för att som de själva beskriver; nattvandra. Polisen arbetade under natten frenetiskt med att hålla isär nätverket och de motaktivister som också befann sig på stan.

Nätverket, som beskrivs som ett medborgargarde, har tidigare marscherat kvälls- och nattetid i städer som Stockholm, Norrköping, Säter, Trelleborg, Borlänge och Göteborg. Under natten mot söndag var det Uppsalas tur. Vilket föranledde en stor polisinsats.

– Stora torget, Soldiers of Odin finns på plats. Likaså en grupp vänsteraktivister. Man börjar skrika glåpord till varandra, skrev Jan Poljarevius, chef för lokalpolisområde Uppsala/Knivsta, på sin twitter vid 00:00-tiden.

Enligt Uppsalapolisen hade mellan 5-10 individer anslutit sig till den aviserade nattvandringen. En vandring som skulle starta kring tolvslaget, och pågå i tre timmar.

Motaktivister

Vandringen tilldrog sig under natten flertalet vänsterorienterade motaktivister, som också de hade samlats i centrala Uppsala för att visa sitt missnöje gentemot Soldiers of Odins närvaro.

– Det var ett tiotal av dem som kom hit och skulle nattvandra och de i sig var väl inte något större problem. Det som kunde ha blivit ett problem är att vi hade 20-30 från vänsterfalangen som anslöt sig och ville ställa till gräl, säger Nina Dahlström, vakthavande befäl vid Uppsalapolisen, till TT.

Ett ögonvittne som SVT Nyheter Uppsala talar med säger att det var väldigt mycket poliser ute på stan.

– Jag räknade det till nio bilar, tre av dem var bussar. Men det kan ha funnits fler. Det var jättemycket poliser. De vandrade både framför och bakom gruppen bestående av Soldiers of Odin, säger hen som vill vara anonym.

Eskorterade

Vittnet berättar att polisen hade ett utstuderat sätt att agera.

– De körde bilar bredvid Soldiers of Odin. Och vid varje korsning så stannade de upp för att täcka av avtagsgatorna. Sen körde de vidare när gruppen passerat.

Vittnet märkte också av motaktivisterna.

– De gick efter och skrek. Poliser gick emellan och bredvid.

Huvudfokus

Polisens huvuduppgift var under natten att hålla isär grupperna.

– Rörigt i Citykärnan. Flertal individer som springer och vill nå Soldiers of Odin. Polis arbetar aktivt med att förebygga konfrontation, kommenterade Jan Poljarevius.

Tanken var att vandringen skulle fortsätta till klockan 03:00. Men vid 01:30-snåret avslutade närverket sin vandring i förtid. Vid 02:00-tiden twittrade Jan Poljarevius ut:

– Polisen har lyckats att förhindra konfrontation mellan vänsteraktivister och Soldiers of Odin. Lugnet har lagt sig över centrala Uppsala.

Grupp med nazistiska kopplingar

Nätverket Soldiers of Odin startade i höstas av en finländsk nazist. Gruppen har nära kopplingar till den högerextrema och vit makt-miljön, och bland medlemmarna finns många personer som dömts för brott. Misshandel, narkotika och grova rattfyllor återkommer, men även hemfridsbrott, vapenbrott och besöksförbud efter kvinnomisshandel återfinns bland domarna. Detta enligt tidskriften Expo.

Organisationens svenska talesperson förnekar att det finns någon högerextrem koppling i Sverige:

– Vi har inte någon åsiktsregistrering i vår organisation. Den är helt politiskt oberoende, vi struntar i folks politiska åsikter, har Mikael Johansson tidigare sagt till TT.

Regeringen och Säpo följer utvecklingen

Inrikesminister Anders Ygeman (S) sade till TT för en dryg vecka sedan att polisen noga följer medborgargardets utbredning.

– Den del av den högerextrema miljön som utgör ett hot mot demokratin, den har Säkerhetspolisen under sträng bevakning. Så det är klart att det sker ett underrättelsearbete mot den här miljön.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) om att nätverket Soldiers of Odin sprider sig över Sverige.

– Det sista vi behöver för att ha ordning och reda i Sverige är högerextrema brottslingar på gatorna.

Under insatsens gång avvisades flera personer från de centrala delarna av Uppsala. Antingen med hjälp av polisen, eller för egen kraft. Inga brott ska ha begåtts och ingen ska heller ha gripits under nattens insats.

Fakta: Soldiers of Odin

Soldiers of Odin bildades i finska Kemi av nazisten Mika Ranta. Strukturen i nätverket är uppbyggd som kriminella så kallade motorcykelgäng med olika avdelningar, där varje avdelning har en ledare.

Som medlem kan man ha status som ”fullvärdig”, ”prospect” eller ”support”.

Alla Soldiers of Odins avdelningar i Sverige har så kallad supportstatus och kontrolleras av ledningen i Finland.

I Sverige har det förekommit så kallade patrulleringar i bland annat Stockholm, Göteborg, Trelleborg, Uppsala, Norrköping, Säter, Borlänge och Hedemora.

Gruppen har nyligen etablerat sig även i andra länder, exempelvis i Norge och i Estland.

Källa: Expo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.