Det var femton år sedan Svandammen upplevde sin senaste storstädning. Foto: SVT

Svandammen töms helt – ska renoveras

Uppdaterad
Publicerad

Under de närmaste veckorna kommer området runt Svandammen i Uppsala att vara avstängt på grund av ett underhållsarbete. Först ska vattnet i dammen pumpas ut, sen ska botten rensas från slam och pumpsystemet ska få sig en översyn. 

– Det är för att vi ska få tillgång till röranläggningar och pumpar, och kunna tömma det från bottensediment som har samlats under flera år, säger Roger Lindström direktör för avdelningen, gata, park och natur på Uppsala kommun.

Fynd på botten

Det är 15 år sedan dammen senast tömdes på vatten och arbetet med att göra rent botten kan dra ut på tiden. Dammen är 80 meter lång och på några ställen så djup som en och en halv meter.

– Det här är inget som vi gör regelbundet, därför är det svårt att göra en säker planering. Vi vet inte hur lång tid det kommer att ta, vi gissar att det kommer att ta några veckor, men det beror lite på vad vi hittar.

Vad kan man hitta i dammen?

– Det är en spännande fråga, högst troligt någon gammal cykel, jag skulle bli förvånad om vi inte hittade en, men det kan även vara allt från någon gammal vigselring eller förlovningsring som har gått i från Flustret.

Flyttar på fiskar

Om det visar sig att det finns några fiskar kvar i dammen kommer de att flyttas till andra vatten.

– Uppsala kommun har ju inte planterat in några egna fiskar, men vi har sett att det har förekommit fisk, därför kommer vi att kontrollera det. Upplandsstiftelsens fiskevårdsexperter kommer vara här i morgon och se efter, är det fiskar som har en naturlig vistelse i Fyrisån så kommer de planteras över där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.