Tina Söderström, Bålsta, och hennes familj har drabbats av vildsvinens framfart. Foto: Läsarbild

Vildsvinen till attack – se förödelsen här

Uppdaterad
Publicerad

En veritabel vildsvinsinvasion har drabbat Bålsta.

Villaträdgårdar ser ut som slagfält efter att flockarna har dragit förbi.

– De har varit här ett tiotal gånger. De första gångerna var det mest lite bök i dikeskanten, men de sista gångerna har det varit brutalt, säger Tina Söderström, frustrerad villaägare.

När Tina Söderström tittade ut i trädgården på morgonen trodde hon inte sina ögon.

Den nylagda gräsmattan var upprullad igen, och levande jordfräsar i form av vildsvin hade bökat upp hela trädgården.

VILDSVIN I UPPSALA LÄN

Och det har inte bara hänt en gång.

Tröttnat på svinen

– De har rullat upp gräset flera gånger. Nu har vi tröttnat, tagit bort gräset och satt upp stängsel, säger Tina Söderström, som i början inte var så störd av besöken från svinen. Men det ändrades snart.

– De har varit här ett tiotal gånger. De första gångerna var det mest lite bök i dikeskanten, men de sista gångerna har det varit brutalt...

Trots att familjen drabbats hårt så låter Tina inte helt uppgiven över förödelsen på tomten.

– Det är inte alls kul, men man kan ju bara skratta åt det. Det verkar som att vi har byggt hus mitt i deras högkvarter.

Flera markägare drabbade

Tinas Söderström bor med sin familj i Båtsbacken i Bålsta, och familjen är långt ifrån de enda som har drabbats i Bålsta.

I en intervju med Enköpings-Posten berättar gatuchef Ulla Lindroth Andersson att områdena Hagviken, Vibyäng och Skörby också har drabbats hårt av vildsvinens framfart.

– De rör sig ovanligt mycket. Det har varit så pass torrt så jag tror de söker ställen där de kan hitta vatten och friskt ätbart. Det har ju inte regnat ordentligt sedan i våras, säger Ulla Lindroth Andersson till Enköpings-Posten.

Läs mer: Ollonår – därför frodas vildsvinen

Tina Söderström har varit i kontakt med kommunen för att få hjälp med problemet.

– Jag har ringt och pratat med kommunen, och de säger att de har varit här med jägare, men att det är svårt att skjuta dem. Nu är inte jag nån jägare, men hur svårt ska det vara att skjuta dem? De är ju här hela tiden...

Skrämmer med hund

Enligt Ulla Lindroth Andersson försöker man skrämma bort vildsvinen med hund på de platser där det är olämpligt att jaga.

– Kommunjägaren är i gång hela tiden. Han har nyligen skjutit en, och föst bort några från bostadsområden med hjälp av hund. Det får man göra på platser där man inte kan skjuta, säger gatuchefen till Enköpings-Posten.

Tina Söderström säger att hon inte är rädd för vildsvinen, men att det ändå är lite otäckt.

– Häromkvällen så rusade grannen in till oss. Hon hade hört dem i skogen, alldeles nära inpå, och hon vågade inte gå hem. Jag förstår henne, vi går aldrig ut på kvällen i mörkret. Vi har ingen gatubelysning på gatan heller, så det är otäckt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VILDSVIN I UPPSALA LÄN

Mer i ämnet