Rättegången inställd – misstänkta uteblev

Uppdaterad
Publicerad

Efter morgonens bombhot blev det ytterligare bakslag för Uppsala tingsrätt. De tilltalade dök inte upp, och rättegången fick ställas in.

Efter ett bombhot vid 8-tiden i morse stängdes Uppsala tingsrätt ned. Lokalerna utrymdes och ett stort polisuppbåd fanns på plats. Sökningar gjordes under morgonen men inget farligt hittades.

Enligt Uppsalapolisens presstalesperson Christer Nordström behöll man några poliser på platsen för att säkra upp, även efter att man släppt in folk i tingsrätten.

Nazisträttegång i Uppsala

Misstänkta uteblev

Rättegången som var planerad att starta klockan 9 på torsdagsmorgonen sköts upp under tiden som bombhotet förelåg. När bombhotet var avvärjt påbörjades rättegången men eftersom de misstänka aldrig dök upp ställdes den senare in helt. 

Bara media var tillåten i salen där förhandlingarna påbörjades. I angränsande salar satt åhörare åtskilda, där de via länk kunde följa förhandlingen. Vid tillträde till lokalerna var det ett stort säkerhetspådrag.

”Målet kommer att prövas”

Beslutet att ställa in dagens förhandlingar kom inte som någon överraskning för vice chefsåklagare Magnus Berggren.

– Det var inte särskilt förvånande med tanke på vad som hände på morgonen med bombhotet. Och att de tilltalade inte syntes till här innan bombhotet och inte nu heller.

Vad säger du om försvarets ansvar i att få hit de åtalade?

– Det är klart att det finns ett visst ansvar, och det är klart att advokaterna vill att deras klienter ska vara här. Målet kommer ju att prövas. Frågan är bara när, säger Magnus Berggren.

Försvaret vill själva inte kommentera dagens händelser.

Åtal efter granskning

Det var i augusti 2013 som den svenska motståndsrörelsen delade ut flygblad i centrala Uppsala. Efter en hetsig diskussion med en förbipasserade man slog man ner honom och lämnade platsen.

Polisen körde inledningsvis fast men journalisten Gusten Holm, då vid Upsala Nya Tidning numera på Expressen, gav sig inte. Och efter hans granskning tog polisen återigen upp fallet och kunde tillslut ge åklagaren underlag för ett åtal av tre personer.

Enligt Gusten Holm är det inte ovanligt att tilltalade inte dyker upp vid rättegången, och att man därför får skjuta fram förhandlingarna.

Uppsala tingsrätt planerar nu att fortsätta rättegången under morgondagen. Om de tilltalade inte dyker upp till förhandlingarna kommer man att tvångshämta de med polis, skriver UNT.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nazisträttegång i Uppsala

Mer i ämnet