Foto: SVT/Montage

Tjänade 3 600 kronor – i månaden

Uppdaterad
Publicerad

Fem kvinnor misstänks ha fallit offer i den stora prostitutionshärvan i Uppsala.

Den 10 maj 2015 går Uppsalapolisen för första gången in på massagesalongen. Polismannen som går in är ensam och civilt klädd. Han ber om att få en halvtimmes massage. Under massagen får han ett erbjudande om att köpa sexuella tjänster av massösen. Besöket på salongen ska komma att bli startskottet på den stora kopplerihärva som rullats upp, där två kvinnor nu sitter häktade misstänkta för grovt koppleri och medhjälp till grovt koppleri.

Läs mer: Stor prostitutionshärva avslöjad i Uppsala

KOPPLERIHÄRVA I UPPSALA

Poliser fick elva erbjudanden

Totalt genomför polisen tolv så kallade bevisprovokationer, där de går in och provköper massage på salongerna för att se om de erbjuds sexuella tjänster. I elva av de tolv fallen får de sådana erbjudanden.

Fem kvinnor som varit anställda på två salonger i Uppsala är målsägare i fallet, och åklagaren misstänker att de utnyttjats för prostitution av ägaren till salongerna. SVT Nyheter Uppsala har läst polisens förundersökning som fortfarande är hemlig. Där framgår hur verksamheten har skötts.

Läs mer: Misstänkta bordellmamman åtalas

Fick avdrag på lönen om de sålt sex

I vittnesförhör berättar flera av offren hur ägaren uppmanar anställda att erbjuda kunder sexuella tjänster. Pengarna för det får de prostituerade själva behålla – men istället gör då ägarinnan avdrag på kvinnornas lön för den ordinarie massagen.

– När man var klar med en kund frågade hon om vi hade gjort ”det”. Om man svarade ja skrev hon ”avdrag”, säger en av kvinnorna i förhör.

I förhören berättar också målsägarna att de tjänade 3 600 kronor i månaden när de arbetade på massagesalongen. Utöver det kunde de tjäna pengar på att sälja sexuella tjänster. Ägaren til verksamheten nekar till anklagelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

KOPPLERIHÄRVA I UPPSALA

Mer i ämnet