Tre stenkastningar på ett dygn

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagseftermiddagen utsattes buss sju för stenkastning för tredje gången på ett dygn. Och det bara en vecka efter att samma linjebuss besköts med luftvapen. Nu ändras rutten samtidigt som oron både bland bussförare och resenärer.

Vid halv nio-tiden i går kväll hörde en bussförare på linje sju hörde en stark smäll och fick stanna  vid Fiolbacken i Gottsunda. En sidoruta hade gått sönder, och händelsen anmäldes som stenkastning till polisen. Ett par timmar senare fick en buss på samma framrutan krossad av en sten vid Blåsenhusgatan i Uppsala. Och i eftermiddags var det dags igen på Fiolbacken. Den upprepade stenkastningen har fått UL att reagera. Tills vidare kommer buss 7 att vända i Gottsunda centrum istället för att fortsätta till simhallen.

Carina Bäckman körde buss 7 i dag, medan den fortfarande gick till simhallen. Och det var med oro i kroppen som hon passerade Fiolbacken:

Bussarna i Gottsunda

– De som kastar sten förstår inte vad de håller på med. De utsätter både förarna, passagerarna och medtrafikanter för livsfara, säger hon till ABC.

Det är bara drygt en vecka sedan som en buss besköts med luftvapen på Hugo Alfvéns väg i Gottsunda. Ingen har gripits i något av fallen, och polisen har inga vittnesmål att gå på. När de fick anmälan om Fiolbacken igår åkte de inte ens ut till platsen.  Något som har fått facket att reagera:

– Det krävs mer bevakning omkring bussarna. Att polisen inte åker ut till platsen, så får det inte gå till, säger Mario Sousa, skyddsombud på Gamla Uppsala Buss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bussarna i Gottsunda

Mer i ämnet